Kujundžić: Još nije poslana inspekcija u šibensku bolnicu, analizira se nalaz

Kujundžić: Još nije poslana inspekcija u šibensku bolnicu, analizira se nalaz
Foto: Patrik Macek, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić danas je izrazio sućut obitelji 19-godišnjeg mladića koji je umro u šibenskoj bolnici nakon operacije krajnika, potvrdivši da je u obdukciji pronađen edem pluća za sada nepoznatog uzroka te da povjerenstvo u bolnici analizira nalaze obdukcije, a inspekcija još nije poslana.

"Inspekcija još nije poslana, sada radi povjerenstvo u bolnici, analiziraju se nalazi obdukcije. Makroskopski, to je edem pluća, voda u plućima. A zašto se to dogodilo, još je otvoreno pitanje", rekao je ministar Kujundžić na upite novinara uoči užeg kabineta Vlade.

Izrazio je žaljenje i sućut obitelji 19-godišnjeg mladića sa Zlarina, koji je prošli tjedan umro u šibenskoj bolnici.

Rekao je da se čuo s ravnateljicom šibenske bolnice te da je upućen u događaje. Mladić je u šibensku bolnicu došao na rutinski zahvat tonzilektomije. Operacija je prošla dobro, nakon pola sata zatajilo mu je srce, a liječnici su ga pokušali reanimirati.

Kujundžić: Nema uravnilovke

Što se tiče pregovora o kolektivnim ugovorima u zdravstvu, koji traju od proljeća, Kujundžić je rekao da nitko ne zna kako će završiti, ali uvjeren je da će završiti dobro.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva predstavnicima sindikata ponudio je povećanje plaća za sedam posto, načelno ono što je dogovoreno u srpnju.

"Više puta sam rekao, u zdravstvu ni u kolektivnom ugovoru nema uravnilovke. To nije sedam posto, nego postoci po odgovornosti, složenosti posla te riziku izloženosti infekcijama i zračenju", rekao je Kujundžić.

Prema tome, netko će dobiti dva posto, a netko teoretski 11 posto. U prosjeku je to oko sedam posto, objasnio je. Danas će sve to prezentirati Vladi, ali, ističe, unaprijed ne može ništa govoriti. Izrazio je uvjerenje da ćemo ovaj ili sljedeći tjedan imati konačan "befel".

Na pitanje treba li Vlada zadovoljiti i medicinare prosvjetare i policiju, rekao je da su jedino zdravstveni djelatnici bez kolektivnog ugovora. Ocijenio je da je teško naći sredstva za sve s BDP-om kakvog Hrvatska ima.

Istaknuo je da je u hrvatskom zdravstvu problem i velik broj građana koji ne plaćaju zdravstveno osiguranje te je poručio da kao nacija moramo tražiti način kako zadržati naše liječnike i medicinske sestre koji su jako traženi u svijetu.

Upitan da pojasni hoće li mladi liječnici doista raditi bez ijednog dana iskustva, odgovorio je da se sustav školovanja u Hrvatskoj i svijetu mijenja.

Objasnio je da je Hrvatska potpisala ugovor s EU da će fakulteti tijekom šest godina školovanja osposobiti liječnike i u praktičnim znanjima, za ono što su prije stjecali kroz takozvani staž. U tome smislu, sa stručnog i znanstvenog aspekta nema prijepora, ističe Kujundžić.

Liječnici mogu odmah ići na specijalizaciju, koja je zapravo rad pod nadzorom, a oni koji ne idu na specijalizaciju, odmah dobivaju posao i mentora. Nakon određenog broja mjeseci, povjerenstvo će odlučiti je li taj liječnik sposoban samostalno raditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara