Kujundžić kaže da ne treba paničariti oko ospica, ali je poslao upozorenje roditeljima

Kujundžić kaže da ne treba paničariti oko ospica, ali je poslao upozorenje roditeljima
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako situacija s ospicama u Hrvatskoj nije ozbiljna u epidemiološkom smislu te ne očekuje da bi pojedinačan slučaj u Dubrovniku mogao naštetiti turističkoj sezoni.

>> POTVRĐENO Pacijent iz Dubrovnika ima ospice: "Ne možemo isključiti mogućnost da je nekoga zarazio"

>> DOZNAJEMO Pacijent iz Dubrovnika nije jedini ove godine, u Zagrebu je ospicama zaražena beba

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta vlade. 

Naime, procijepljenost u Hrvatskoj sada iznosi oko 89 do 90 posto, najslabije je procijepljena Dubrovačko-neretvanska županija - oko 56 posto, a Splitsko-dalmatinska  70 posto, rekao je Kujundžić te istaknuo porast rizika ako procijepljenost padne ispod 90 posto.

"Zadnjih godinu dana roditelji bolje cijepe djecu i nadam se da će se taj pozitivan trend nastaviti, da će roditelji shvatiti iz slučajeva u susjednim zemljama, gdje je bilo i smrtnih ishoda, da se nije igrati sa zdravljem svoje i druge djece", dodao je ministar.

"Nema razloga za zabrinutost"

Nije, kaže, zabrinut da će pojava ospica u Dubrovniku loše utjecati na turističku sezonu. 

"Mislim da nema razloga za zabrinutost. Pojava jednoga slučaja ne znači ništa u epidemiološkom smislu", rekao je.

Vezano uz demografske mjere koje se najavljuju iz Ureda predsjednice, Kujundžić je, na novinarski upit, odgovorio da za njegova mandata nije bilo nikakve službene inicijative iz Ureda predsjednice za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Pacijent koji je obolio od ospica u Dubrovniku osjeća se dobro i više nije zarazan, a krajem ovog tjedna trebao bi biti pušten kući.

Taj slučaj izazvao je novi odjek u javnosti zbog cijepljenja, pogotovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja ima jednu od najnižih stopu procijepljenosti u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara