Kujundžić komentirao ideju da se legalizira marihuana

Kujundžić komentirao ideju da se legalizira marihuana
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je da će se zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koji je prihvaćen na sjednici vlade, moći zabraniti novi oblici droga, dok će se biljka industrijske konoplje s udjelom aktivne tvari manjim od 0,2 posto moći koristiti u brojnim granama industrije, umjesto da se koriste samo njezine sjemenke.

"Postoje ozbiljni problemi jer se doslovce svaki dan pojavljuju novi oblici droga koje se ne može zabraniti dok se ne registriraju. Po novome zakonu, ministar zdravstva imat će mogućnost te nove oblike registrirati i pokrenuti postupak da se ne distribuiraju. Među njima su neki oblici ne samo štetni nego mogu dovesti i do smrtnog ishoda", rekao je Kujundžić nakon vladine sjednice dodavši kako se izmjenama hrvatski zakon usklađuje s EU-ovim zakonodavstvom.

 

Zakonom se definira i industrijska konoplja koja će se od sada moći koristi u brojnim industrijama, a radi se o konoplji koja ima manje od 0,2 posto aktivne tvari.

"Do sada smo u Hrvatskoj mogli koristiti samo sjemenke, a ostalo se moralo uništavati. S novim zakonom, uz evidenciju koju će voditi Ministarstvo poljoprivrede o tome tko, koliko i gdje sadi i to prijaviti MUP-u, ta će se konoplja moći koristiti u autoindustriji, kozmetici, građevnoj industriji i drugim industrijama", kazao je Kujundžić.

U Hrvatskoj se ne razmišlja o legalizaciji marihuane

Rekao je da se u Hrvatskoj ne razmišlja o legalizaciji marihuane, kako je to nedavno napravila Kanada, no korištenje marihuane u medicinske svrhe dopušteno je tamo gdje dokazano učinkovita pa je takvi pacijenti mogu nabaviti i uzimati.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na nezadovoljstvo liječnika obiteljske medicine novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, čije se izglasavanje očekuje u saboru.

"Ne znam zašto se buni obiteljska medicina. Oni su očekivali da će svi preko noći moći postati vlasnici ordinacija, što u ovom trenutku nije interes hrvatske države i naroda. Mi trebamo i javno i privatno zdravstvo, tako da se iz njihove izjave vjerojatno zrcale osobni interesi i očekivanja materijalnih probitaka za pojedince", kaže Kujundžić.

"S novim zakonom uređene su brojne stvari pa će tako liječnici obiteljske medicine morati dežurati. Do sada su dobro zarađivali i nisu htjeli dežurati. Sada, ako hoće imati ugovor s HZZO-om, morat će dežurati", dodao je.

Kujundžić ističe kako se novim zakonom uređuje rad u domovima zdravlja, uvode specijalistički i dijagnostički postupci, palijativna skrb, ali i funkcionalno povezivanje bolnica i zatvaranje brojnih odjela na malim udaljenostima, koji nemaju pacijenata i ne jamče im sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara