Kujundžić: Ništa od uzgoja kanabisa kod kuće

Kujundžić: Ništa od uzgoja kanabisa kod kuće
Foto: Pixsell/Goran Stanzl

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.

Kujundžić: Kanabis će moći uzgajati samo proizvođači lijekova, ne može se bilo tko sjetiti

"Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi", rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja uzgoja medicinskog kanabisa građanima za vlastite potrebe. 

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, a uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Amandman Ivana Ćelića (HDZ), kojim se definira uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, bit će dopunjen pravilnikom koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja, odnosno definirat će što sve treba pravni subjekt ispunjavati da bi mogao uzgajati kanabis.

Kujundžić o "ilegalnim rabotama"

"Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa te se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota", ističe ministar.

Iako neke druge europske zemlje dopuštaju uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe, hrvatska vlada o tome ne razmišlja, rekao je Kujundžić na marginama konferencije digitalne medicine "Budućnost je sada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara