Kujundžić o horor pričama žena: Hrvatskoj su najpotrebnija djeca

Kujundžić o horor pričama žena: Hrvatskoj su najpotrebnija djeca
Foto: Pixsell/Goran Stanzl

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izašao je pred novinare ispred zgrade Ministarstva i komentirao 400 svjedočanstava žena o hororima koje su proživjele u hrvatskim bolnicama, a koje su mu donijele predstavnice udruge Roda. 

Kujundžić o bolnim postupcima nad ženama: Hrvatskoj su najpotrebnija djeca

"Sastanak je dobrano priveden kraju, uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji jesu djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić koji je rekao kako će se provodi nadzori u bolnicima, ali i da su se provodili i dosad.

Nadzori u bolnicama

"U nadzor će se ići kad imamo konkretnu dojavu. Radit ćemo informaciju i edukaciju, trudnice će dobiti informaciju na što sve imaju pravo. Molimo sve trudnice da nam jave, da se to više ne bi događalo. Neće se preko noći sve moći promijeniti, ali mislim da ćemo pomalo sustavno mijenjati čim krenemo sankcionirati", kazao je Kujundžić.

Novinari su ga pitali nedostaje li anesteziologa jer se žene, prema njihovim svjedočanstvima, prilično često podvrgava bolnim operacijama bez anestezije. 

"Ja kao liječnik i ministar nisam sveznalica, o davanju anestezije odlučuju liječnici", odgovorio je Kujundžić.

"Sankcionirat ćemo neprimjerene ispade zdravstvenih djelatnika"

Kujundžić je kazao kako će se "načelno izlaziti i na anonimne prijave".

"I među zdravstvenim djelatnicima je moguće da ima neprimjerenih ispada i takve trebamo sankcionirati", rekao je ministar. 

Što se tiče slučaja mostovke Ivane Ničević Lesandrić, Kujundžić je bio prilično rezerviran.

Kujundžić kaže da splitska bolnica stoji kod tvrdnje da mostovka laže

"Ja sam odmah odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice. Oni su imali sastanak na kojem su analizirali što se točno dogodilo. Mostovka laže? Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati", odgovorio je.

"Idemo u provjeru svih 400 svjedočanstava, jesu li točna. Sve što je neugodno treba provjeriti i sankcionirati", zaključio je Kujundžić.

400 svjedočanstava žena o hororima u hrvatskim bolnicama

Podsjetimo, jutros su predstavnice udruge Roda Kujundžiću odnijele 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

"Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda", izjavila je Daniela Drandić iz udruge Roda novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Na pitanje novinara o izjavi ministra koji je izjavio kako nije istina da se tako radi u hrvatskim bolnicama, rekle su da to nije točno.

"Koliko se još žena mora javiti da bi se nešto pokrenulo? Bol žena i muškaraca se ne tretira isto"

"Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti", poručila je Drandić.

Poručile su kako je riječ o situacijama gdje se žene vezalo za stol te da je to jednako zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj.

"Koliko se još žena treba javiti da bi se nešto pokrenulo? To nije samo 400 žena koje su poslale nama, to je tisuće komentara na društvenim mrežama. Radi se o tome da žene prolaze kroz bolna stanja, a zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo bolno stanje treba dodatno obezboliti", kazali su iz Rode naglasivši još jednom kako se bol muškaraca i žena ne tretira jednako. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara