Kujundžiću odnijele 400 horor priča: "Bol žena i muškaraca ne tretira se isto"

Kujundžiću odnijele 400 horor priča: "Bol žena i muškaraca ne tretira se isto"
Foto: Roda/ Facebook

PREDSTAVNICE udruge Roda u 10 sati su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

"Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda", izjavila je Daniela Drandić iz udruge Roda novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

>> 250 - toliko se žena u dva dana javilo s horor pričama iz bolnica. Pročitajte ih

"Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti", poručila je Drandić.

"Zatražit ćemo žurni sastanak s ministrom. Ovdje možete vidjeti izjave 400 žena kako se radi, tako se radi u svakoj bolnici, u svakom gradu, čak i u privatnim klinikama. Bol žene se ne doživljava jednako vrijednom, zdravstveni radnici je ne doživljavaju kao bol muškarca", rekli su iz Rode.

"Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem. Javnosti je već puna kapa, pritisak javnosti, medija i svake žene bit će dovoljan da ovo izguramo do kraja", dodale su predstavnice Rode.

"Koliko se još žena treba javiti da bi se nešto pokrenulo? To nije samo 400 žena koje su poslale nama, to je tisuće komentara na društvenim mrežama", kazali su iz Rode.

"Radi se o tome da žene prolaze kroz bolna stanja, a zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo bolno stanje treba dodatno obezboliti", kazali su iz Rode naglasivši još jednom kako se bol muškaraca i žena ne tretira jednako.

Žene danima objavljuju svoje priče iz bolnica

Lavina se zakotrljala krajem prošlog tjedna kad je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u saboru ispričala svoje strašno iskustvo iz jedne hrvatske bolnice gdje su joj, kako je kazala, bez anestezije radili kiretažu. Od tada pa do danas brojne žene javno su podijelile svoja iskustva.

Iz udruge Roda pozvali su žene da im pošalju svoja iskustva, a sve što im je stiglo do jutros u 8 sati odnijeli su u Ministarstvo zdravstva.

"Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju.

Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE", stoji u pozivu na Fejs stranici udruge.

Mostovka pokrenula lavinu

Podsjetimo, nakon što je mostovka Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici, sve se više žena počelo javljati sa stravičnim iskustvima iz hrvatskih rodilišta.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić u četvrtak u saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara