Kulić "izribao" guvernera: MMF odgovara i Rohatinskom

Foto: Lider

VLADA ne provodi reforme pa će nas od krize morati spašavati MMF! Poruka je to koju je Željko Rohatinski poslao Banskim dvorima preko intervjua za slovenski Bančni vestnik. Rohatinski je najavio kako će deficit javnog sektora ove godine iznositi šest posto BDP-a, a poboljšanje ne očekuje ni u narednom razdoblju.

Za sve je kriv HDZ

Guverner Hrvatske narodne banke kaže kako hrvatska vlada nije povukla konkretne poteze da konsolidira javne financije. Ukoliko se reforme nastave odgađati, sklapanje aranžmana s MMF-om neće više biti moguće izbjeći. "Javne službe su hipertrofirane, državne firme neracionalno posluju, zdravstveni i mirovinski sustav, kao i sustav poticaja i subvencija su neodrživi... Sve to bitno uvjetuje proračunski deficit, a posljedica je odgađanje nužnih reformi koje imaju svoju ekonomsku, socijalnu i političku cijenu. Posebno u izbornoj godini", kaže Rohatinski.

Za katastrofalnu situaciju u državnom proračunu, i hrvatskoj ekonomiji općenito, Rohatinski krivi Vladu. Na kraju krajeva, ipak je HDZ bio taj koji je u proteklih sedam godina dopustio nekontrolirano bujanje proračunskih izdataka, a sada kad treba povući rezove, za njih nemaju hrabrosti. Posebno kad se zna da je "nagradama" iz proračuna HDZ sistematski kupovao pojedine skupine birača, a pred nama je izborna godina.

Zaustaviti divljanje javnog duga

No, Rohatinski ističe kako odgađanje nužnih reformi vodi Hrvatsku prema ponoru. Već ove godine će gospodarski pad, tvrdi Rohatinski, biti oko 2 posto, a ne 1,6 posto koliko Vlada prognozira. "To dodatno zaoštrava pojedine probleme, posebno u fiskalnoj sferi", objašnjava Rohatinski. Otvorene prognoze za iduću godinu Rohatinski nije davao, ali jasno je kako smatra da nam se crno piše.

Naime, Rohatinski je podsjetio kako javni dug već sada iznosi oko 50 posto BDP-a (ukupni vanjski dug već je gotovo na 100 posto BDP-a), što nije alarmantno ako se gleda u sklopu prosjeka zemalja Europske unije, ali itekako je zabrinjavajuće za zemlju čije je gospodarstvo, kao što smo nedavno naučili, u rangu Kirgistana! "Izuzetno je bitno da se javni dug stabilizira u uvjetima relativno niskog ekonomskog rasta", zaključuje Rohatinski.

HNB spreman na pregovore o Ljubljanskoj banci

U intervjuu za slovenski Bančni vestnik guverner Rohatinski je najavio spremnost na dvostrane pregovore sa slovenskom stranom o pitanju hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci. Guverner je podupro srpanjski dogovor Kosor-Pahor o okviru za rješenje toga spora, te je izrazio spremnost HNB-a na traženje dvostranog rješenja.

"HNB je u posljednjim godinama više puta pokušao stvoriti određene veze sa slovenskom stranom kako bi se riješio spor. Rješenje mora biti u okviru općih pravnih normi i ekonomske logike", rekao je Rohatinski.

Kulić: "MMF nikad nije ni otišao iz Hrvatske"

"Tragično je da netko tko se predstavlja guvernerom monetarne vlasti jednog društva upućuje poruke preko slovenskog tiska hrvatskoj vlasti što treba činiti u smislu poziva Međunarodnom monetarnom fondu. Tragično je pozivati MMF u Hrvatsku ako znamo da MMF nikad nije otišao iz Hrvatske od 1949.", komentirao je za Index guvernerove poruke ugledni ekonomist prof. dr. Slavko Kulić dodavši kako se MMF toliko ne nudi da uređuje hrvatsku stvarnost ako to možemo sami.

"On koji je zadužen od strane kapitala da vodi računa o povratu hrvatskih dugova zapadu, ima razloga da ponovno ozvaniči MMF u uređivanju hrvatske stvarnosti. To odgovara i njemu", oštro je Kulić komentirao Rohatinskog istaknuvši kako je "neprimjereno da se monetarna vlast jednog društva tako udalji od hrvatske stvarnosti kao što ju je on udaljio".

"Zna se da je monetarna vlast sastavni dio jedinstva vlasti u hrvatskoj takve kakva jest i da izvan nje ne može djelovati, ili ne smije. On je otuđio monetarnu vlast i svu akumulaciju predao stranim državnim bankama, odnosno bankama koje je hrvatska sanirala i jeftino prodala drugim državama, a time predala svu hrvatsku akumulaciju, koja se kreće u visini do 300 milijardi kuna, stranim bankama. One vrše eksploataciju hrvatske stvarnosti i to po višim kamatnim stopama od onih koje primjenjuju u svojim matičnim zemljama", komentirao je Kulić.

"Kada bi Hrvatska imala guvernera i monetarnu vlast, to strane banke ne bi smjele raditi jer bi im se oduzele licence. U suprotnom predsjednik Sabora mora poslati državnu reviziju da ispita sve okolnosti otuđenja monetarne vlasti iz jedinstva hrvatske vlasti", zaključio je profesor Kulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara