"Kunem se Alahom, bilo mi je žao djece"

"Kunem se Alahom, bilo mi je žao djece"

NA RUSKOJ televiziji prikazan je kratak intervju s čovjekom za kojeg se vjeruje da je bio jedan od otmičara u najkrvavijoj operaciji uzimanja talaca ikada izvedenoj u svijetu. Terorist je izjavio kako nije želio umrijeti, te kako mu je bilo žao djece jer je i sam otac.

"Ovaj čovjek bio je jedan od napadača na školu." izjavio je zamjenik tužitelja Sergei Fridinsky.

Na snimcima je prikazano kako čovjeka s rukama u lisicama, preplašenog izgleda, privode dvoje ruskih specijalaca. Gdje je uhićen i kada, ruske vlasti nisu željele reći, ali su u nedjelju potvrdile da su otkrili još tri otmičara. Čečenski pobunjenici navodno surađuju s Al Qaedom, a te tvrdnje još je učvrstila činjenica da je među teroristima, uz Čečene i Kazahstance, bilo i desetak Arapa.

Tvrdnje lokalnih vlasti o broju talaca kontradiktorne su. Prvo su vlasti rekle da je otmičara bilo 30 te da su svi ubijeni, zatim se ispostavilo da je broj bio veći. Prema posljednjim informacijama bilo ih je 32. Čovjek koji se pojavio na ruskoj državnoj televiziji, navodno je jedan od njih.

On tvrdi da je pokušao pobjeći s taocima kada je vidio da se opsada bliži kraju i da neće uspjeti, te da je zato obrijao bradu.

Na pitanje reportera je li mu bilo žao djece, čovjek obučen u prljavu crnu majicu je odgovorio: "Kunem se Alahom, bilo mi ih je žao. Ja imam djecu također".

"Kunem se Alahom, nisam pucao. Kunem se da nisam pucao", rekao je navodni otmičar za kojeg se, prema naglasku, pretpostavlja da je iz regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju intervjua čovjek je rekao da nije želio umrijeti.
Rusija je u ponedjeljak, prvog dana dvodnevne državne žalosti, spustila zastave na pola koplja za žrtvama otmice u Beslanu, gdje je u akciji oslobađanja poginulo najmanje 335 osoba, a pretpostavlja se da bi broj mogao biti veći, jer je više od 50 osoba u bolnicama u kritičnom stanju. Prema posljednjim službenim podacima više od polovice ubijeniih su djeca.

Suradnica mrtvačnice u Vladikavkazu u Sjevernoj Osetiji kazala je za agenciju France presse da je već pobrojano "394 mrtvih tijela". Taj podatak nije službeno potvrđen, no popis s više od 200 imena nestalih osoba kruži u toj kavkaskoj republici.

U Beslanu bi se u ponedjeljak trebala odvijati većina pokopa, nakon što je u nedjelju pokopano 18 osoba. Ekipa pirotehničara ruske vojske pretražila je u ponedjeljak ujutro groblje tražeći moguće mine.

Na ruskoj televiziji ponavlja se poziv stanovništvu na veliku "manifestaciju solidarnosti protiv terorizma" u utorak poslije podne u Moskvi.

Mnogo obitelji još ne zna što se dogodilo s njihovom djecom. Neka djeca još su u bolnicama sama jer su ili premala ili pretraumatizirana da bi mogla reći kako se zovu. Mnoga tijela su u mrtvačnicama, toliko uništena da ih je teško identificirati.

Djeca su u srijedu 1. rujna slavila početak školske godine, zajedno sa svojim roditeljima i učiteljima, kada je u školu upalo nekoliko desetaka terorista koji su ih uzeli kao taoce prijeteći da će sve ubiti, ako se ruska vojska ne povuče iz Čečenije. Kriza je završila nakon dva dana krvavim obračunom terorista i ruskih snaga. Najviše je stradalih bilo upravo djece, jer su teroristi minirali dvoranu u kojoj su bili taoci.

Ova otmica najkrvavija je operacija uzimanja talaca ikada izvedena u svijetu.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara