Kupili jedan od Bandićevih stanova u Sesvetama. Sad proživljavaju noćnu moru

Kupili jedan od Bandićevih stanova u Sesvetama. Sad proživljavaju noćnu moru
Screenshot: RTL

ČETVEROČLANA obitelj Vurnek tražila je dom kako bi se maknula iz podstanarstva. Kupili su, tvrde, stan iz pakla u kolovozu 2013. godine, i to u Bandićevom naselju Sopnica-Jelkovec u zagrebačkim Sesvetama.

RTL je snimio stan obitelji Vurnek. Vani nije padala kiša, a unutrašnja strana prozora u stanu na trećem katu u kojem živi obitelji, vidi se na snimkama, potpuno je mokra.

Ujutro, popodne, navečer - uvijek isto. Božica svakodnevno briše mokre prozore i parkete.

„Meni je u stanu sve mokro. Tu su stalno ručnici dolje. Ja dođem s posla doma i ovdje je lokva vode“, objašnjava Božica Vurnek iz Sesveta.

Dolje voda, gore plijesan

Dolje voda, gore plijesan. U dječjoj sobi nitko ne spava, djeci su čak i zabranili igru u sobama koje su bile namijenjene njima, a crni se posvuda, u dnevnom boravku, kuhinji i ostavi.

„Stan je izgledao super do desetog mjeseca, bilo je puno kiše i to se odmah odrazilo na stan. Rekli su mi da moram zatvarati školjku kad puštam, vodu jer da to šprica iz wc-a i da je to razlog zašto mi se skida boja s radijatora“, prisjeća se Daniel Vurnek.

Stan su kupili u naselju Sopnica-Jelkovec od Zagrebačkog holdinga na kredit od 30 godina za 62.000 eura. Nakon prvih točkica zid je počeo crvenjeti, vlaga prodirati. Curilo je i kod ventilatora u kupaonici i ispod razvodne kutije, prisjećaju se i danas.

Iz firme koja je gradila zgradu su im se smijali

Prijavljivali su kvarove, kontaktirali Holding, izvođače, tehniku i tvrtku Team iz Čakovca koja je gradila zgradu i to, kažu, na tjednoj bazi.

„Oni su dolazili pet šest puta ovdje i oni su se tu smijali i govorili da to nije ništa i da to nisu neki veliki problemi, da smo mi krivi jer ne otvaramo prozore i da ih trebamo otvarati, drugi put su došli i rekli da ih ne trebamo otvarati“, rekao je Daniel.

Natezanje je trajalo više od deset mjeseci, tvrde Daniel i Božica, a osim, kako ih zovu, kozmetičkih zahvata, odgovorni im nisu nudili ništa. 

Kad su se počeli javno žaliti pa zaprijetili tužbom, Holding je, tvrdi obitelj Vurnek, tek u prosincu 2014. krenuo inzistirati na sanaciji. No Vurnekovi im je više nisu željeli potpisati.

Na sudu dobili, ali Holding se žalio

„Kad smo vidjeli da je čitav stan bolestan, odlučili smo ih tražiti drugi stan, na to nisu pristali i rekli su da nemamo pravo, da smo imali dovoljno vremena i da nismo učinili ništa“, rekao je Daniel.

„Da je to samo soba, mi bismo pristali, ali kako da ja pristanem na to kad se ja bojim ovdje mirno živjeti. U ovom stanu nema više jednog ćoška koji je ispravan“, rekla je Božica.

Obitelj Vurnek odlučila je pravdu tražiti sudskim putem. Tražili su raskid ugovora i dobili ga. Presudio je nalaz vještaka za graditeljstvo, koji je naveo obrazloženja sutkinji u presudi, da u stanu cure oborinske vode, a osim onih vidljivih, postoji i nevidljiva šteta. Moguća je korozija armature, propadanje nosive konstrukcije, narušavanje statike. Kao uzrok naveo je nestručno izvedene spojeve, hladne mostove, loše izvedenu hidroizolaciju na terasi na katu iznad. Stan je, s obzirom na to da u njemu žive mala djeca, proglasio nepodobnim za život.

No na tu se presudu Holding žalio 2017., a predmet još nije riješen. Četiri godine nakon podizanja tužbe Vurnekovi još uvijek žive u istom stanu i čekaju.

"Mi nemamo pet godina"

„Mi nemamo života pet godina“, rekla je Božica.

„Naš život je stao kad su počeli ti problemi. To nas je fizički, psihički i financijski iscrpilo. Svaki dan nas djeca pitaju kad idemo iz ovog stana“, rekao je Daniel.

Pitali smo Holding - iz kojeg poručuju da su zaprimili manji broj zahtjeva za otklanjanjem nedostataka u naselju Sopnica-Jelkovec koji su otklonjeni ili se otklanjaju, dok se u spornim slučajevima vode sudski postupci koje ne mogu komentirati.

Razlozi su, kažu, različiti, ali ne takvi da čine te stanove neprimjerenim za stanovanje, kako s obzirom na primjenjivane standarde gradnje i ugrađenu opremu tako i s obzirom na to da su prije primopredaje sve zgrade stručno provjerene od strane neovisnih ovlaštenih osoba, kao i da su za sve zgrade izdane uporabne dozvole od nadležnih tijela.

Firma koja je gradila zgradu u međuvremenu otišla u stečaj

Team gradnja u međuvremenu je otišla u stečaj, nemaju zaposlenih i prodaju imovinu, poručio nam je stečajni upravitelj, a iz tehnike kažu da bi nedostaci u stanu Vurnekovih bili otklonjeni da je dobivena tražena suglasnost te da je pojava gljivica prema vještaku dijelom i posljedica nakupljanja vodene pare zbog korištenja stana. Stoji u njihovom  priopćenju.

Soba susjede Vurnekovih  naslonjena je na njihovu dječju sobu. Ona ne želi pred kamere. Isto ima problema s vlagom, no ni blizu kao oni.

„Tu su bile kao kapi kiše, međutim, to se povuklo i ostalo je ovo. Špricali smo protiv gljivica, i to godinama za redom i prali smo varikinom, a Anina soba je svake godine krečena“, rekla je susjeda Vurnekovih.

Na pitanje zašto je odustala od borbe, ona je za RTL odgovorila: „Pa s kim da se borim? S rogatima? Ne vrijedi.“ 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara