Kurz vjeruje da će novu austrijsku vladu sastaviti do Božića

Kurz vjeruje da će novu austrijsku vladu sastaviti do Božića

Foto:

MLADI austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz rekao je da je "velik optimist" što se tiče sastavljanja koalicijske vlade sa Slobodarskom strankom (FPO, krajnja desnica) do Božića, pošto je nadmoćno pobijedio na parlamentarnim izborima 15. listopada.

"Velik sam optimist u vezi s mogućnošću da se taj cilj ostvari do Božića", rekao je novinarima nakon sastanka s predsjednikom Republike Alexanderom Van der Bellenom.

Pridaje veliku važnost "snažnom europskom smjeru vlade"

Kurz je podsjetio da pridaje veliku važnost "snažnom europskom smjeru vlade", dodavši da ga je "već ranije zajamčio".

Van der Bellen, liberal koji je prije godinu dana izabran u utrci s kandidatom FPO-a, izrazio je usto želju da dvije stranke dijele ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa radi ravnoteže vlasti, rekao je Kurz.

Austrijska glasila ocjenjuju da bi konzervativni čelnik i predsjednik FPO-a Heinz-Christian Strache već u subotu mogli službeno objaviti vijest o postizanju koalicijskog dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na samom smo kraju", rekao je u povjerenju Kurz, potvrdivši kako se nada da će se dogovor postići "ovih dana".

Zatvorena većina pregovaračkih poglavlja

Dvije strane zatvorile su većinu pregovaračkih poglavlja, napose u vezi sa sigurnošću, gospodarstvom i imigracijom. No otvoreno je, među ostalim, još pitanje "izravne demokracije", rekao je Kurz, što je bilo predizborno obećanje FPO-a.

Po neprovjerenim informacijama koje prenose mediji, FPO bi mogao dobiti više važnih ministarstava kao što su unutarnji i vanjski poslovi, koji su im dosad uvijek izmicali.

Zbog ulaska te stranke u vladu 2000., EU je uveo sankcije Austriji, no to se danas čini malo vjerojatnim.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara