Kvar na Boeingovoj novoj svemirskoj kapsuli, morat će se vratiti na Zemlju

Kvar na Boeingovoj novoj svemirskoj kapsuli, morat će se vratiti na Zemlju
Foto: Epa

NOVA Boeingova svemirska kapsula Starliner bit će vraćena na Zemlju u roku od 48 sati i neće izvršiti svoju misiju pristajanja na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), objavio je u danas Boeing nekoliko sati nakon lansiranja kapsule, što je velik udarac za tu tvrtku i NASA-u.

Starliner je lansiran jutros bez posade iz Cape Canaverala na Floridi, ali se nakon razdvajanja rakete dogodio informatički kvar u uređaju za mjerenje vremena, rekao je Jim Bridenstine iz NASA-e na konferenciji za novinare u svemirskom centru Kennedy.

"Zbog te anomalije letjelica je imala drugačije vrijeme od stvarnog vremena", objasnio je.

Potrošila previše goriva

Automatski pilot Starlinera pokušao je letjelicu repozicionirati i ona je pritom potrošila previše goriva, dodao je.

Boeingovi inženjeri postavili su letjelicu u novu orbitu. 

"To će nam omogućiti da je vratimo u White Sands u roku od 48 sati", rekao je Jim Chilton, potpredsjednik za svemir u Boeingu.

Prvi pokušaj lansiranja te kapsule

White Sands se nalazi u Novom Meksiku, na zapadu SAD-a. Još se ne zna kako će taj neuspjeh utjecati na daljnji razvoj programa. To je bio prvi pokušaj lansiranja te kapsule.

Starliner, koji može primiti sedmero astronauta, trebao je NASA-ine astronaute prevoziti na ISS od iduće godine, zajedno s konkurentskom letjelicom SpaceX-a Crew Dragonom, koja je u ožujku bila uspješno probno lansirana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara