Labuđi pjev: U splitskom škveru isporučen najskuplji brod ikad sagrađen na hrvatskim navozima

Foto: Brodosplit

RO PAX Piana, brod za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta danas je službeno predan vlasniku, francuskom brodaru SNC Navale STEF-TFE.

Bez gubitaka?

Piana je najskuplji brod koji se ikada gradio na hrvatskim navozima, vrijedan više od milijardu kuna. U Brodosplitu s ponosom ističu da je sagrađen bez državnih subvencija i gubitaka te da je primopredajom državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor s Francuzima potpisan je u srpnju 2008. godine, a gradnja je započela godinu dana kasnije. Piana će ploviti na liniji između Marseillesa i Bastije na Korzici.

Kako dalje?

U Brodosplitu nisu ništa naveli oko višemjesečnog kašnjenja isporuke novogradnje te penala koji su zbog toga vjerojatno morali biti plaćeni. Nesumnjivo se radi o velikom uspjehu brodogradnje i splitskog škvera, koji je isporukom Piane ostao gotovo prazan. Radi se još jedna novogradnja za Jadroplov, a novih poslova zasad nema na vidiku. Veliki dio kolektiva nalazi se na čekanju i uredno prima plaću. Ne zna se do kad. Izbori su prošli, a kupca nema na vidiku. Kako dalje?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara