Lagarde poručila vladama eurozone da se okrenu jačanju domaće potražnje

Lagarde poručila vladama eurozone da se okrenu jačanju domaće potražnje
Foto: EPA

EUROZONA se mora više osloniti na domaću potražnju u generiranju gospodarskog rasta, uključujući i veća državna ulaganja, želi li se uspješnije nositi sa slabostima u inozemstvu i postići bolji unutarnji balans, izjavila je danas nova predsjednica Europske središnje banke (ECB).

U prvom većem istupu u javnosti nakon preuzimanja dužnosti početkom mjeseca Christine Lagarde nije govorila o monetarnoj politici, napominjući tek da će ECB nastaviti pružati podršku gospodarstvu.

Umjesto toga, Lagarde je odlučila poslati poruku vladama eurozone, pozivajući ih da osnaže domaću potražnju nakon što je globalni trgovinski rat naglo prekinuo 10-godišnje razdoblje rasta baziranog na izvozu. Njemačka je bila primjer tog modela.

Digitalizacija i 'zelenija' budućnost

"Odgovor leži u preoblikovanju drugog najvećeg svjetskog gospodarstva u gospodarstvo otvoreno prema svijetu, ali sigurno u sebe, gospodarstvo koje će u potpunosti u funkciju staviti potencijale Europe za ostvarivanje viših stopa rasta domaće potražnje i dugoročnog gospodarskog rasta", rekla je Lagarde.

Iskoračivši na područje koje nadilazi uobičajeni okvir rada središnjih banaka, nova čelnica ECB-a izdvojila je među ključnim pokretačima takvog strukturalnog preoblikovanja državna ulaganja.

Založila se i da se sredstva na europskoj razini usmjeravaju u digitalizaciju i 'zeleniju' budućnost eurozone.

"Ulaganja su posebno važan dio odgovora"

"Ulaganja su posebno važan dio odgovora na današnje izazove jer su izvor današnje potražnje i sutrašnje ponude", rekla je Lagarde.

"Iako se potrebe za investiranjem, naravno, razlikuju od zemlje do zemlje, svima je zajednički interes ulaganja u zajedničku, produktivniju, digitalniju i zeleniju budućnost", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara