Ministarstvo financija danas povećalo dug za više od milijardu kuna: Tvrde da je sve u skladu s planom

Ministarstvo financija danas povećalo dug za više od milijardu kuna: Tvrde da je sve u skladu s planom

Foto: Hina

MINISTARSTVO financija danas je izdalo trezorske zapise u iznosu od čak 1,58 milijardi kuna.

Ponuda banaka višestruko je premašila potražnju te je iznos ukupnih ponuda bio 2,13 milijardi kuna, iako je Ministarstvo financija planiralo zaduženje od 500 milijuna.

Na kraju je država odlučila prihvatiti 1,58 milijardi kuna, čime je dug po trezorskim zapisima povećan za 1,18 milijardi kuna.

Istovremeno je na naplatu stiglo 405 milijuna kuna, tako da je dug po trezorskim zapisima povećan na ukupno 19,19 milijardi kuna.

Trezorski zapisi izdani su s dospijećem od godinu dana uz kamatnu stopu od 1,46 posto.

Sljedeća aukcija trezorskih zapisa predviđena je za 26. siječnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krši li Lalovac zakone?

Postavlja se pitanje je li ovo današnje povećano zaduženje legalno, s obzirom da Zakon o primopredaji vlasti tehničkoj vladi zabranjuje sklapanje poslova značajnije vrijednosti.

Članak 5. spomenutog zakona kaže: "Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora."

Ministarstvo: Sve je u skladu s planom i proračunom

Iz Ministarstva financija odgovorili su na naš upit, te tvrde da je navedeno izdanje u skladu s mjesečnim planom i Odlukom o privremenom financiranju proračuna za prvo tomjesečje 2016.

"Aukcija je bila redovna i u skladu s mjesečnim planom. S obzirom na povoljne ponude od strane investitora, a u skladu s planom likvidnosti za mjesec siječanj, izvršeno je navedeno izdanje.

Saldo trezorskih zapisa nakon ovog izdanja još uvijek je preko 200 milijuna kuna manje nego početkom protekle godine. Osim toga sljedeće aukcija koja bi trebala biti za dva tjedna bit će preskočena i trezorski zapisi koji tada dospijevaju bit će otkupljeni na teret tekuće likvidnosti. Dakle, bez novog izdanja.

Odlukom o privremenom financiranju državnog proračuna za prvo tromjesečje 2016. planirana su ne samo izdanja trezorskih zapisa nego i drugi vidovi zaduženja radi izvršavanja obveza koje su planirane u istom tromjesečju", stoji u odgovoru Ministarstva financija.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara