Lani u Istri 724 osobe ilegalno prešle državnu granicu

NA PODRUČJU Policijske uprave istarske prošle godine zabilježeno je 275 slučajeva ilegalnih prijelaza ili pokušaja prijelaza državne granice, u kojima su zatečene 724 osobe, izvijestila je danas u Puli načelnica Odjela za državnu granicu i nezakonite imigracije PU-a istarske Nevija Raste. 

To je smanjenje u usporedbi s 2001. za 67 posto, kad je u Istri zatečeno 1280 osoba u ilegalnu prijelazu državne granice, rekla je na konferenciji za novinstvo načelnica Raste.

Od ukupno 724 osobe koje su prošle godine zatečene u ilegalnu prijelazu granice, po hrvatsko-slovenskom sporazumu o vraćanju osoba koje su ilegalno prešle na tuđe područje, slovenska granična policija je u Hrvatsku vratila njih 398. Godine 2001. slovenska policija je pak vratila 950 osoba koje su ilegalno prešle granicu.

Po podatcima istarske policije u ilegalnu prijelazu državne granice najčešće su sudjelovali državljani SR Jugoslavije (306), Makedonije (183), Bosne i Hercegovine (6) i Moldove (53).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatečene osobe su uglavnom navečer ili noću prelazile ili pokušale prijeći državnu granicu sa Slovenijom, i to na svim putovima koji su prohodni uz kopnenu državnu granicu na bujskom i buzetskom području´.

Načelnica Raste naglasila je da djelatnici PU istarske kontinuirano zaprječavaju ilegalne prijelaze što, kako je kazala, utječe i na smanjenje ilegalnih prijelaza granice.

Zatečeno osobe u ilegalnom prijelazu granice prekršajno su kažnjene po Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu o kretanju i boravku stranaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara