Latinska Amerika obustavlja letove Boeinga 737 MAX

Latinska Amerika obustavlja letove Boeinga 737 MAX
Foto: EPA

BRAZIL, Meksiko, Panama i Kolumbija obustavile su u srijedu letove Boeinga 737 MAX nakon nesreće tog tipa zrakoplova kompanije Ethiopian Airlinesa u nedjelju u kojoj je poginulo 157 ljudi.

Brazil je objavio da je obustavio letove Boeinga 737 MAX 8 i da se to odnosi i na kompanije koje su to ranije samoinicijativno učinile.

Tvrtka Gol jedina je u Brazilu koja ima taj tip zrakoplova. Već u ponedjeljak ona je prekinula letove tog aviona.

Brazilski regulator za zračni promet objavio je da je donio odluku nakon kontakata s američkom Federalnom zrakoplovnom upravom (FAA), s konstruktorom zrakoplova i zračnim kompanijama.

Dva Boeinga 737 MAX srušila su se u manje od šest mjeseci u sličnim okolnostima, prvi Lion Aira u Indoneziji u listopadu, a drugi Ethiopian Airlinesa u blizini Adis Abebe u nedjelju.

Meksička civila uprava objavila je u srijedu da također privremeno obustavlja letove Boeinga 737 MAX 8 i MAX 9, kao i agencija za zračni promet u Panami.

Kolumbija je objavila da neće dopustiti Boeingu 737 MAX 8 da leti u njezinom zračnom prostoru.

Kolumbijska uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je da nijedna kolumbijska tvrtka nema B737 MAX 8 ali da se nakon konzultacija neće dopuštati da ti modeli uđu u njezin zračni prostor.

Trump jučer obustavio sve letove

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu obustavu letova svih Boeinga 737 MAX čime se priključio međunarodnom konsenzusu o tom novom zrakoplovu američkog konstruktora nakon dvije tragične nesreće u manje od pola godine.

i u zemljama Europske unije u utorak su obustavljene letačke operacije zrakoplovima Boeing 737 MAX 8 i MAX 9, što se odnosi i na Hrvatsku.

Među ostalim zemljama koje su prizemljile taj tip zrakoplova su i Kina, Indonezija, Singapur i Australija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara