LATINSKA AMERIKA ODBACUJE RAT I PRISJEĆA SE INTERVENCIJA SAD-A

Prosvjedi protiv američkog napada na Irak proširili su se u petak Latinskom Amerikom, regijom koja i sama pamti američke vojne intervencije i ne vjeruje deklariranim motivima Washingtona za invaziju na Irak.

Tisuće prosvjednika marširale su prema američkim veleposlanstvima i konzulatima u južnoameričkim gradovima, paleći američke zastave i noseći fotografije predsjednika SAD Georgea W. Busha "ukrašenog" Hitlerovim brčićima, vampirskim očnjacima ili tijelom zmije.

Regija ima općenito dobre odnose s Washingtonom, no rat je taknuo u nerve mnogih koji se još sjećaju američke podrške surovim dikaturama 70-ih i 80-ih godina.

"Ono što se događa izgleda nam barbarski, to je kao vraćanje u razdoblje nacizma", rekao je peruanski kipar Victor Delfin na prosvjednom skupu ispred veleposlanstva SAD u Limi.

Posljednja veća vojna intervencija u regiji zabilježena je 1989. kada su američke snage upale u Panamu i svrgnule izabranog predsjednika Manuela Noriegu, kojem su kasnije sudile na Floridi.

Toj su akciji predhodile mnoge druge, poput navodne upletenosti u svrgavanje ljevičarskog predsjednika Čilea Salvadora Allendea.

Novinski uvodnici i televizijski komentari podsjećaju na te američke akcije dok prate rat u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi koji su zabilježeni u većini zemalja regije dobivaju na zamahu i s antiratnim izjašnjavanjem sve više vlada.

U Brazilu su najveći prosvjedi zabilježeni u Sao Paulu, gdje se ispred konzulata SAD okupilo oko 2.000 ljudi. U Braziliji je pred veleposlanstvom SAD prosvjedovalo oko 500 studenata. Mnogi zastupnici vladajuće koalicije lijevog centra pozvali su na bojkot američkih proizvoda.

U Buenos Airesu, oko 3.000 ljudi mirno je prosvjedovalo pred američkim veleposlanstvom, dok je jučer argentinske policija suzavcem i vodenim topovima razbijala demonstracije koje su prerasle u nasilje, a slično se ponovilo i u Ekvadoru.

U Čileu i Meksiku prosvjedovale su samo manje skupine studenata. Te dvije zemlje su nestalne članice Vijeća sigurnosti UN koje su se usprotivile ratu.

Jedna od iznimaka na kontinetu je Kolumbija, najveća primateljica američka vojne pomoći nakon Izraela i Egipta, koja je podržala napad na Irak.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara