Lavina napada: Mađarska vlada šokantnim reklamama razbuktava mržnju prema imigrantima

Lavina napada: Mađarska vlada šokantnim reklamama razbuktava mržnju prema imigrantima

Foto: Facebook

U MAĐARSKIM medijima se ponovo zaoštrava anti-imigrantska retorika. Jučer je pod sloganom "Jeste li znali?" predstavljen niz reklama koje je naručila mađarska vlada u pokušaju da razbukta anti-imigrantske osjećaje javnosti uoči referenduma na kojem će Mađari odlučivati o prihvaćanju plana EU za razmještanje izbjeglica na području cijele Unije.

"Pariški napad su počinili imigranti" jedan je od slogana koji upozorava na to da su među napadačima koji su u studenom prošle godine izveli teroristički napad u Parizu bili i ljudi koji su u EU ušli s izbjeglicama iz Sirije i Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge poruke skreću pažnju na to da je "nasilje nad ženama eksponencijalno poraslo od početka imigrantskog vala", i da "samo u Libiji milijuni imigranata čekaju da krenu prema Europi". Reklame će se pojaviti u tiskanim medijima, na televiziji, radiju, pa čak i na velikim plakatima svuda po Mađarskoj. Prošle je godine u sličnoj akciji mađarska vlada oglasnim panelima strance upozoravala da ne uzimaju poslove Mađarima.  

Mađarska vlada je najavila referendum o planu Europske unije da 160.000 izbjeglica rasporedi u svih 28 država članica sljedeći obavezne kvote. Mađarski premijer Viktor Orban žestoko se protivi tom planu, tvrdeći da se tako ugrožava nacionalni suverenitet, i da EU nema pravo redefinirati europski kulturni i vjerski identitet.

Procjenjuje se da je kroz Mađarsku 2015. godine prošlo oko 400.000 izbjeglica, prije nego što je vlada južnu granicu zatvorila ogradama i bodljikavom žicom. Vlasti najavljuju donošenje novih, strožih zakona kojima će se kažnjavati nezakoniti ulazak u zemlju i vandalizam nad graničnim zaprekama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara