Le Monde zbog Hrvatske napao EU: "Niti jedna zemlja nije tako loše primljena!"

Foto: AFP

NITI jedna država u Europsku uniju nije primljena tako loše kao Hrvatska. Tvrdi to u tekstu objavljenom u francuskom Le Mondeu François de Bernard, voditelj GERM-a, studijske i istraživačke skupine o mondijalizaciji.

"Kada bih u ovom trenutku bio Hrvat, bio bih protiv EU", kaže De Bernard. Europski čelnici su se, tvrdi autor teksta u Le Mondeu, prema Hrvatskoj ponijeli neumjesno, bezobrazno i aljkavo. "Hrvatska je dočekana kao budući 28. kotač europske kočije".

Proces pridruženja beskonačan i ponižavajuć

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj GERM-a kritizirao je Nicolasa Sarkozyja, francuskog predsjednika, jer se nije pojavio na potpisivanju pristupnog ugovora Hrvatske s EU. Također je istaknuo da je ceremonija potpisivanja bila "zadnja rupa na svirali" tijekom summita koji je bio posvećen rješavanju krize u EU.

Sve to je, tvrdi De Bernard, uslijedilo nakon "beskrajno dugačkog, pretjeranog i ponižavajućeg" pristupnog procesa. "Niti jedna zemlja nije imala lošiji doček u EU od Hrvatske", kaže De Bernard koji tvrdi da europski lideri samo glume oduševljenje kada izražavaju zadovoljstvo primanjem Hrvatske u EU.

"Hrvati su pokazali veliko srce"

Autor teksta ističe kako je Hrvatska "dubinski eurofilna i frankofilna zemlja", što njemu nije baš najjasnije. "Da sam ja Hrvat, bio bih u iskušenju da europskim čelnicima kažem da prošetaju", kaže De Bernard, koji za Hrvatsku ima samo riječi hvale:

"Ta autentično demokratska zemlja dokazala je da je sposobna uložiti velike napore kako bi, ne čekajući ostale, prebrodila vlastito krizu. Hrvati su prema članovima EU, koji su se prema njima mjesecima loše ophodili, pokazali blagost i veliko srce", kaže De Bernard. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara