Le Pen, Salvini, AfD u novom krajnje desničarskom klubu u EU parlamentu

Le Pen, Salvini, AfD u novom krajnje desničarskom klubu u EU parlamentu
Foto: EPA

FRANCUSKA političarka Marine Le Pen objavila je da je osnovan novi, krajnje desni stranački klub u Europskom parlamentu, savez euroskeptika iz svih dijelova kontinenta koji moć iz Bruxellesa žele vratiti u nacionalne prijestolnice.

U skupini Identitet i demokracija (ID) su Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, Liga zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija i Alternativa za Njemačku (AfD) te nacionalisti iz Austrije, Finske i Danske.

"Izmijenili smo političku kartu Europe"

"Izmijenili smo političku kartu Europe", rekla je Le Pen govoreći o ID-u koji ima 73 od 751 zastupnika i peta je po snazi skupina u parlamentu, odmah iza Zelenih.

Taj će klub zamijeniti skupinu Europa nacija i sloboda koja je imala 36 mandata u posljednjem sazivu europskog predstavničkog tijela.

Stranke predane jačanju Europe osvojile su dvotrećinsku većinu na europskim izborima prošlog mjeseca, no nacionalistički vođe rast na izborima vide kao potvrdu svoje snage.

"I dalje smo manjina, ali veća nego ikad prije", rekao je čelnik Stranke Finaca Jussi Halla-aho novinarima u Bruxellesu.

Stranke okupljene u ID-u prevladale su međusobne razlike i ujedinile se oko načelnih ciljeva - vraćanja moći zemljama članicama, suzbijanja migracija i sprečavanja širenja islama po Europi.

"Ne većim ovlastima EU-a, ne daljnjoj harmonizaciji, ne podrivanju nacionalne države", rekao je Joergen Meuthen, suosnivač AfD-a.

No, zbog različitih socijalnih i gospodarskih politika, uključujući proračunsku disciplinu, teško da će te stranke moći donijeti neki povezan politički program.

S obzirom na to da su britanska stranka Brexit i ostale euroskeptične stranke razasute po ostalim političkim blokovima u parlamentu, ID-u će nedostajati mandati da bi blokirali ili podržali zakone.

Salvinijev savjetnik za vanjsku politiku Marco Zanni, čija je Liga jedna od tri najjače u parlamentu, kaže da računaju da će im se priključiti još neke stranke, poput španjolskog Voxa.

Vox je kasnije priopćio da će pristupiti umjerenim euroskepticima, Europskim konzervativcima i Reformistima (ECR).

"Poručujem svim strankama koje imaju radikalno drugačiji pogled na Europu: ako budemo radili zajedno, od toga ćemo korist imati svi", istaknuo je Zanni. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara