Led i niske temperature i dalje haraju Europom, Njemačka danas očekuje snježnu katastrofu

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

NJEMAČKA tijekom današnjeg dana očekuje novi veliki val hladnoće, zbog čega su lokalne vlasti u nekim dijelovima te zemlje uputile savjete stanovništvu da se opskrbe hranom, pitkom vodom i lijekovima koji su im potrebni u slučaju da zbog visokih snježnih padalina gradovi i naselja ostanu blokirani, a prometnice neprohodne, javlja BBC.

Meteorolozi su u Njemačkoj najavili nove količine snijega praćene niskim temperaturama i jakim vjetrovima, koje bi mogle posve blokirati i paralizirati pojedine dijelove zemlje, a njemački Ured za civilnu zaštitu (BBK) upozorio je da bi snijeg mogao uzrokovati prekide u opskrbi energijom i ozbiljne probleme u javnom prometu.

Opsadno stanje

Isti je ured stanovništvo upozorio da se, uz zalihe hrane za nekoliko narednih dana, opskrbe i alternativnim energentima koji će poslužiti u slučajevima prekida opskrbe električnom energijom.

U Dusseldorfu je Crveni križ podigao grijane šatore na ulicama u koje se mogu skloniti beskućnici, nakon što se proteklih dana 10-oro njih smrznulo zbog ekstremno niskih temperatura. 

Snijegom zametena i Švicarska

Slične vremenske nevolje trpi i Švicarska u kojoj su konvoji teških kamiona zbog snježnih nanosa blokirani u tunelima koji vode kroz Alpe. U nekima od tih tunela promet je posve obustavljen, javljaju švicarski mediji.

Ekstremno niske temperature u Velikoj Britaniji, koje su se proteklih dana spustile i ispod -20 stupnjeva Celzijevih, uzrokuju velike probleme u opskrbi energentima, posebno plinom, a nove količine padalina i val hladnoće tijekom ovoga vikenda očekuju i Francuska i Španjolska.

Britanski problemi

Meteorolozi u Velikoj Britaniji također upozoravaju da tu zemlju ovoga vikenda čeka novi val velikh hladnoća koji stiže sa Arktika i koji nosi nove snježne oborine, hladan vjetar i niske temperature, a prema nekim najavama takvo bi se vrijeme iznad Britanije moglo zadržati i iduća dva tjedna.

Predstavnici nacionalne mreže za opskrbu prirodnim plinom u toj zemlji najavljuju kako narednih dana očekuju ekstremnu potrošnju plina, a do sada isporučene količine toga energenta već su premašile sve dosadašnje rekorde.

Iako su mediji proteklih dana spominjali mogućnost problema u opskrbi plinom, prvenstveno uzbog naglo povećane potrošnje, glasnogovornica nacionalne plinske mreže u Britaniji Stephanie van Rosse je izjavila kako problema neće biti i da, unatoč manjim poteškoćama u dotoku plina iz Norveške, opskrba teče normalno, a rezervi ima dovoljno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara