LEDENI VAL U Srbiji izvanredno stanje u 13 općina, led zarobio brodove na Dunavu

LEDENI VAL U Srbiji izvanredno stanje u 13 općina, led zarobio brodove na Dunavu

Foto: FAH

SNIJEG je u Srbiji, poslije šest hladnih dana, prestao padati i temperatura je u blagom porastu, ali je u 13 općina i dalje na snazi izvanredno stanje, a zbog leda je obustavljena plovidba rijekama Savom, Tisom i Dunavom.

Na Pešterskoj visoravni bez vode je oko 1.800 ljudi, u općini Vladičin Han na jugu Srbije još nisu raščišćene ceste do nekoliko sela, a zbog loših vremenskih uvjeta školski raspust je produžen i nastava odložena u 15 općina. Ledeni val je do sada u Srbiji odnio šest života.

Od početka ledenog vala, kada su temperature dosezale i minus 27 stupnjeva Celzijevih, evakuirano je 146 najugroženijih osoba, iz snježnih nanosa oslobođeno je i izvučeno više od 70 vozila, a i dalje je na terenu više od 200 vatrogasaca, rekao je za Radio-televiziju Srbije načelnik sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanska vlada odobrila je lokalnim zajednicama pomoć u dizelu za radne strojeve koji raščišćavaju ceste, a očekuje se da će blago zatopljenje pridonijeti bržoj uspostavi prometa na većini lokalnih cesta.

Velike rijeke pod ledom

Sve velike rijeke i dalje su pod ledom debljine i do 15 centimetara, a plovidba je obustavljena na Tisi, Savi i Dunavu, gdje je, kod Velikog Gradišta u blizini granice s Rumunjskom, u ledu zarobljeno nekoliko inozemnih i domaćih brodova.

Sve autoceste i magistralni putni pravci su prohodni, no policija i Auto-moto savez Srbije upozoravaju na obveznu zimsku opremu, sporiju vožnju i veliku pozornost zbog zaostalog snijga i leda na kolnicima.

Snijega trenutno ima najviše na Kopaoniku – šezdesetak centimetara, a meteorolozi najavljuju blago zatopljenje i novu naoblaku koja će u pojedinim krajevima donijeti i ledenu kišu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara