Legendarni pilot o poginulim kolegama: Sudbina je tako htjela, letite beskrajem

Legendarni pilot o poginulim kolegama: Sudbina je tako htjela, letite beskrajem
Screenhsot: Facebook

LEGENDARNI pilot Ivan Selak objavio je danas na svojem Facebooku post u kojemu se oprostio od dvojice kolega koji su poginuli u padu helikoptera Kiowe. 

Kaže da se takvih slučajeva nagledao previše puta, a progovorio je i o opasnostima pilotskog posla.

"Posao vojnog pilota je izazov"

“Posao pilota je zahtjevan, složen, težak, riskantan, ali i nadasve zanimljiv jer je nesvakidašnji, jer je interesantan, jer je sve samo ne dosadan. Kad kažem riskantan mogao sam reći i opasan, ali to je preteška riječ jer se radi ipak o prihvatljivom riziku ili eto o prihvatljivoj opasnosti pa je onda i posao pilota sam po sebi prihvatljiv kao i dosta drugih zanimanja koja u sebi donose neku dozu rizika (prihvatljivog). Posao vojnog pilota je još malo više, on predstavlja i izazov, on traži posvećenost, on traži vjeru u sebe i svoje kolege, on daje puno, ali puno i uzima.... ovo je taj slučaj, ovo je taj trenutak. On uzima ljudski život", počeo je Selak.

"U nekim trenucima nema objašnjenja"

Dodaje kako je ovakve slučajeve vidio previše puta.

"Na svu sreću to je rijetko, na žalost to je mogućnost koja se događala, koja se događa i koja će se opet dogoditi. Koliko god mi lamentirali oko toga, pitanje nije da li nego kada će se dogoditi. Tako je kod nas, tako je i bit će u svim zrakoplovstvima svijeta. Ovaj put otišla su dva čovjeka, Marin i Tomislav. Vrhunski piloti, posvećeni svom poslu, zaljubljenici svog poziva, vješti i sposobni pripadnici HRZ-a. Postoje trenutci u kojima ne postoji objašnjenje, ne postoji niti će postojati konačan i istinit zaključak. U kojem ćeš moći reći 'e bilo je zato...'.

Ovakvih slučajeva nagledah se u životu, ne jednom, ne dvaput, bilo je i malo previše puta. Jednostavno neobjašnjivo. Pravo je svakoga iznijeti mišljenje, ali pričati o nekakvim teorijama zavjere tipa jedno ili dvomotorni, o napuhavajućim plovcima, o opremi, o... ma dajte ljudi, eto nek ti otkaže repni rotor (transmisija), ma možeš imati 5 motora, ili hoće li ti plovci pomoći ako iz nekog razloga udariš sa 200 km/h u more, nema tu zavjere, nema tu zakulisnih igara, nema tu i neće tu nikada biti jednoznačnog objašnjenja. U ovom poslu je to nažalost i opcija, ovaj put se dogodila, posljedice su strašne, ali to je onaj prihvatljivi rizik s kojim se svaki vojni pilot mora pomiriti i biti svjestan da stvari mogu krenuti i po zlu čak i kada letiš “samo” od točke A do točke B, kada letiš i eto neke potpuno “bezazlene” letove", dodao je.

Kaže kako ne postoje bezazleni letovi

Za kraj je dodao kako bezazleni letovi ne postoje.

"I jedina pouka iz ovog strašnog događaja je upravo to, nema i ne postoje “bezazleni” letovi, nema toga, to ne postoji. Let započinje puno prije sjedanja u kabinu, a završava nakon gašenja motora i izlaska van letjelice (nekad ni to-drugi put o tome). Marine i Tomislave, kao vaš stariji kolega hvala vam za svaki vaš trenutak proveden u vašoj želji da nastavite putem naših vitezova-pilota koji su dali svoj život za ovu zemlju, za ovu zastavu, za ovu slobodu. Na žalost sudbina je htjela drukčije. I jedino je ona suvislo objašnjenje.

Sudbina je htjela da u vašem pješčanom satu nema više pijeska. Sada ćete u bezvremenskim nebeskim prostranstvima upoznati Vuleta, Marka, Antuna, Miroslava, Rudija, Meša... i ostale junake ove lijepe zemlje. A vašim obiteljima, vašim najmilijima, znam da je njima užasno, da im je najteže, izražavam najdublju i iskrenu sućut... Kolege naše, počivajte u miru ili letite beskrajem, vječna vam hvala...”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara