Legendarni "Scotty" konačno odletio u svemir

JAMES DOOHAN, kanadski glumac koji je ostavio neizbrisiv pečat na popularnu kulturu 20. stoljeća svojim tumačenjem "Scottyja" u SF-seriji "Zvjezdane staze", konačno se našao u svemiru nakon što je jučer njegov pepeo lansiran raketom iz New Mexica.

Doohan, bivši kanadski padobranac koji je izgubio prst jurišajući na njemačke položaje u Normandiji, umro je prije dvije godine od posljedica Alzheimerove bolesti u dobi od 85 godina. Želja da ode u svemir mu nije bila ispunjena za života, ali je zato ispunjena nakon smrti.

Raketa "Spaceloft XL" lansirana u blizini grada Truth or Consquences je pored Doohanovog sadržavala i pepeo oko 200 drugih ljudi, uključujući Gordona Coopera, slavnog američkog astronauta čiji je lik bio jedan od protagonista kultnog filma "Put u svemir" 1983. godine.

Raketa se nakon dosezanja maksimalne visine od 115 km razdvojila na dva dijela. Jedan dio - koji sadrži kapsule s pepelom - se padobranom spustio natrag na Zemlju. Kapsule će kasnije biti vraćene rodbini pokojnika.

Space Services Inc., houstonska tvrtka koja organizira "svemirske pogrebe", za njih naplaćuje 495 dolara.

Godine 1997. je pepeo Genea Roddenberryja, tvorca "Zvjezdanih staza", također bio podvrgnut istom postupku.

Današnji let predstavlja veliki dan ne samo za poklonike kultne TV-serije, koji su se u velikom broju okupili da svjedoče spektaklu, nego i za državu New Mexico. Lansiranje je obavljeno sa Spaceport America, prvog komercijalnog kozmodroma na svijetu čija su izgdranja i održavanje nedavno odboreni  na referendumu. S istog kozmodroma britanski tajkun Sir Richard Branson namjerava za nekoliko godina organizirati letove za svemirske turiste.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara