Legija: Nemam nikakve veze sa ubojstvom Zorana Đinđića

SUĐENJE za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića privodi se kraju, a danas je svoju završnu riječ iznio prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, koji je negirao sve optužbe, prenosi B92.

Ulemek se u sudnici pojavio u majici sa slikom vuka s razjapljenim čeljustima - grbom "crvenih beretki". Nata Mesarević, predsjedateljica sudskog vijeća, upitala je Ulemeka zašto je obukao tu majicu, na što je on odgovorio kako mu nije namjera bilo koga plašiti. Ulemek je potom zakopčao sako jer je na njegov komentar  "Mogu zakopčati sako, ako vam smeta", sutkinja odgovorila sa "Mogli biste".

Potom je uslijedila Legijina završna riječ: "Ja, Ulemek Milorad, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) i umirovljeni pukovnik, nemam apsolutno nikakve veze sa organizacijom i atentatom na premijera. Nisam imao ni jedan razlog da naudim premijeru Đinđiću, jer sam s njim bio u prijateljskim odnosima, uz obostrano poštovanje."

"Dobio sam poruke mojih bivših suboraca i roditelja poginulih boraca JSO-a, koji su mi poručili da, ukoliko ne želim braniti sebe, onda mi je makar dužnost obraniti čast i ugled svih onih koji su pripadali JSO-u. Progutao sam svoj ponos i izmijenio odluku o tome da se ne pojavim pred ovim sudskim vijećem. Ovi zahtjevi su mi važniji od ponosa i drugih mojih mišljenja. Zahvaljujem što ste mi to omogućili." - izjavio je Ulemek.

"Malo sam zbunjen, jer se sad pojavljuje da sam, osim političkog motiva, imao i haški motiv da ubijem premijera. Je li ikad utvrđeno da je ikada bila sprovedena takva akcija? Čuli smo da su se trebali lijepiti plakati, održavati tribine. Ako vi organizirate ubojstvo najvećeg predstavnika države, ne možete, pet minuta kasnije, propagirati te vaše ideje." - nastavio je Legija, komentirajući navode tužiteljstva o tome kako je akcija Đinđićevog ubojstva nazvana "Stop Haagu" te ih nazivajući "notornom glupošću".

"Priča o tome da bi uklanjanjem premijera bila završena ta priča o Haagu, notorna je glupost. Vidimo to i po tome da je nakon smrti premijera u Haag otišlo više ljudi nego za njegova života." - rekao je Ulemek.

Kao da majica nije bila dovoljno provokativna, Ulemek je tijekom današnjeg iznošenja završne riječi izjavio: "Mogu ja i pobjeći iz zatvora, jer se iz svakog zatvora može pobjeći, ali neću. Izgleda da sam ja jedina budala u ovoj zemlji koja se predala i došla istražnim organima reći svoju istinu, koja je uvijek bila proglašavana za laž."

"Ja ne znam je li tužitelj zaista povjerovao u one priče iz žutog tiska o tome da je Đura, alias Mutavi, trebao biti ministar financija, a Dušan Spasojević ministar vanjskih poslova. Vlast me nikada nije zanimala, za nju nisam sposoban i ne smatram da sam dovoljno pametan da bih mogao voditi jednu državu." - izjavio je Ulemek.

I.M.
Foto: AFP (automobil s Legijom ispred suda)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara