Lesar: Nezaposleni na rubu mirovine nemaju pravo na naknadu HZZ-a

Foto: Arhiva

NEZAPOSLENI muškarci i žene koji su na rubu dobi u kojoj mogu otići u mirovinu ne mogu na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ostvariti financijsku naknadu koja im pripada. Problem je to koji je nastao primjenom novih propisa, a na koji je u Saboru upozorio Dragutin Lesar.

Naime, izmjenama mirovinskog zakona određeno je da žene u punu mirovinu mogu sa 60, a muškarci sa 65 godina. Ta odluka nije na snagu stupila preko noći, već se postupno iz godine u godinu provodi sustav prilagodbe koji traje tri mjeseca. Ove godine žene tako mogu u mirovinu s 55 godina i tri mjeseca, iduće godine će moći s 55 godina i šest mjeseci...

"Ali kada dođu na Zavod za zapošljavanje, novčana naknada za nezaposlene im se ograničava i traje do 55. godine", upozorava Lesar. To znači da će mnogi ove godine ostati zakinuti za tromjesečnu naknadu, a u narednim godinama bi bez naknade mogli ostati i na duža razdoblja ako se problem ne riješi.

Lesar je stoga pozvao ministarstvo Đure Popijača da ispita što se zbiva. "Ne vjerujem da je kriv zakon, nego ga u HZZ-u krivo primjenjuju. No, ako je problem u Zakonu, onda ministar Popijač mora snositi političku odgovornost", kaže Lesar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara