Libanon: Zapeo francusko-američki nacrt rezolucije

ČETIRI tjedna nakon početka sukoba u Libanonu, francusko-američki nacrt rezolucije o Libanonu u utorak se našao pred poteškoćama zbog libanonskih zahtjeva i neslaganja Rusije koje raspolaže pravom veta u Vijeću sigurnosti.

Francuski i američki veleposlanik pri UN-u, Jean-Marc de La Sabliere i John Bolton, u utorak su se još jednom sastali kako bi pokušali udovoljiti libanonskim zahtjevima, ali nisu postigli konkretan rezultat, a opće ozračje susreta bilo je "srednje optimistično", doznaje se od diplomatskog izvora.

Kako navodi isti izvor, malo je vjerojatno da će tijekom dana u UN-u doći do novih pomaka, očekuje se tek javna rasprava o Libanonu u Vijeću sigurnosti, uz sudjelovanje nekoliko arapskih ministara.

Beirut je zatražio da se u nacrt rezolucije unese zahtjev za povlačenje izraelskih snaga iz južnog Libanona odmah nakon prestanka neprijateljstava i da se prijeporni sektor s farmama Chebaa stavi pod upravu UN-a sve dok se ne riješi kome on pripada.

Rusija je u utorak pozvala na "žurno" donošenje rezolucije o "humanitarnom primirju" u Libanonu ukoliko se ne postigne dogovor o sadašnjem nacrtu rezolucije, prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"U sadašnjim okolnostima, mislimo da, ukoliko se razlike o sadašnjem nacrtu ne prevladaju, treba žurno donijeti kratku rezoluciju u UN-ovu Vijeću sigurnosti o humanitarnom primirju, kao prijelaznu mjeru", kazao je Andrej Denisov, zamjenik ministra vanjskih poslova.

"Nažalost, neopravdano se oteže s usklađenim odgovorom Vijeća sigurnosti na tu tešku krizu", dodao je.

Denisov je upozorio na mogućnost da rezolucija nakon donošenja "ne funkcionira" zbog neslaganja jedne strane, "kao što se prije događalo".

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit požurio je u utorak UN-ovo Vijeće sigurnosti da donese rezoluciju o Libnonu, uz unošenje izmjena koje traži Beirut.

"U razgovoru s mnogim kolegama i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, Abul Gheit je istaknuo potrebu da se donese rezolucija koja će povesti računa o arapskom stajalištu", izvijestila je vladina agencija Mena.

"Nepoštovanje libanonskih prijedloga neće olakšati provedbu rezolucije, ali će utjecati na nastavak sukoba", kazao je službeni predstavnik ministarstva vanjskih poslova Aala al-Hadidi, a prenosi Mena.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara