Libija u pismu UN-u prihvatila odgovornost za Lockerbie

LIBIJA je u subotu u pismu Vijeću sigurnosti UN-a prihvatila odgovornost za rušenje PanAmova zrakoplova nad Lockerbiem 1988. i obećala da će sepridružiti "međunarodnoj borbi protiv terorizma".

"Libija je kao suverena država olakšala izvođenje pred lice pravde dvojice osumnjičenih koji su optuženi za postavljanje bombe u PanAm 103 i prihvaća odgovornost za akcije svojih dužnosnika", kaže se u pismu koje je potpisao libijski veleposlanik pri UN-u Ahmed Own.

U pismu od tri stranice također se ističe kako se Tripoli "obvezuje na kooperativnost u međunarodnoj borbi protiv terorizma" i jamči "da će se suzdržati od uplitanja u bilo kakve akte terorizma".

Pismo je dio pažljivo isplaniranog slijeda poteza, usuglašenih na pregovorima između SAD, Velika Britanije i Libije, koji trebaju pomoći Tripoliju da izađe iz međunarodne izolacije 15 godina nakon što je jumbo jet PanAm-a raznesen nad Lockerbiem, u Škotskoj, pri čemu je poginulo 270 ljudi.

Libija je 1999. izručila Abdela Basseta al-Magrahija i al-Amina Khalifu Fahima. Megrahi, agent libijske obavještajne službe, je 2001. proglašen krivim a Fahima je oslobođen.

U pismu Vijeću sigurnosti Libija kaže da će platiti odštetu koja bi, kako se očekuje, trebala dostići 2.7 milijardi dolara, odnosno 10 milijuna dolara po svakoj od 270 žrtava pada zrakoplova.

Nakon što se obavi uplata, za koju je jedan američki dužnosnik rekao da bi mogla biti već u utorak, SAD i Velika Britanija su najavile kako će smatrati da je Libija ispunila uvjete za trajno ukidanje sankcija UN-a uvedenih 1992.

Dok se ukidanje sankcija UN-a, suspendiranih 1999., očekuje u skladu s dogovorom postignutim na pregovorima, čini se da SAD nisu spremne za ukidanje bilateralnih sankcija dok Libija ne ispuni neke dodatne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U oštro sročenom priopćenju, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da će sankcije SAD-a ostati na snazi i da je Washington zabrinut zbog sumnje da se Libija nastoji domoći oružja za masovno uništenje, njezine "destruktivne uloge" u regionalnim sukobima u Africi i "lošeg stanja ljudskih prava te nedostatka demokratskih institucija".

"SAD će intenzivirati napore da okonča prijeteće elemente ponašanja Libije, a američke bilataralne sankcije prema Libiji u cijelosti će ostati na snazi sve dok Libija ne pristupi rješavanju tih pitanja", rekao je McClellan.

Libija je predala pismo UN-u unatoč naznaka da bi Francuska mogla blokirati dogovoreno rješenje naknade štete, u nastojanju da ishodi veća sredstva za rušenje zrakoplova francuske kompanije UTA 1989. godine nad Nigereom, za što su također sumnjičeni Libijci. Francuska je zatražila vremena kako bi pokušala uvjeriti Libiju da poveća iznos od 30.5 milijuna eura, koji je vlada u Parizu ranije prihvatila kao kompenzaciju za rušenje leta UTA 772.

Američki dužnosnici i članovi obitelji žrtava Lockerbia izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog francuskog ugrožavanja sporazuma kojim se riješava njihov 15-godišnji spor s Libijom.

Prema sporazumu, prva četiri milijuna dolara po žrtvi Lockerbiea Libija bi uplatila nakon ukidanja sankcija UN-a, iduća četiri nakon ukidanja američkih sankcija, a još dve nakon što SAD izbrišu Libiju s popisa zemalja koje podupiru terorizam.

Ako SAD u roku od osam mjeseci ne poduzmu te korake obitelji žrtva primit će samo još po milijun dolara, čime bi ukupna odšteta iznosila pet milijuna po žrtvi.

(Hina) dhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara