Libijski premijer: Nećemo otvarati migrantske centre na našem teritoriju

Libijski premijer: Nećemo otvarati migrantske centre na našem teritoriju
Foto: Hina/EPA

"LIBIJA je odbacila planove Europske unije da uspostavi centre za migrante na svojem teritoriju kako bi se zaustavili dolasci tražitelja azila u zapadnu Europu, a financijski poticaji neće promijeniti taj stav", rekao je libijski premijer Fayez al-Sarraj. Italija je prošloga mjeseca predložila uspostavu centara za prihvat i identifikaciju migranata u Africi kao put za prevladavanje podjela među europskim vladama oko pitanja kako riješiti priljev više od milijun migranata od 2015. 

Libija je glavna polazna točka za migrante koji pokušavaju doći do obala EU-a, često na trošnim gumenjacima koji puštaju vodu, a koje im daju krijumčari ljudi. "Apsolutno smo protiv službenog traženja Europe za smještanje imigranata koje EU ne želi pustiti na svoj teritorij", rekao je Sarraj njemačkom dnevniku Bild u razgovoru objavljenom danas.

On je odbacio optužbe da je libijska obalna straža pucala na humanitarne djelatnike koji pokušavaju spasiti migrante. "Imamo stotine ljudi pred libijskom obalom svakoga dana, naši su brodovi stalno u pokretu", rekao je dodavši da je Libija ostavljena da sama spašava migrante na Sredozemlju te da joj treba više tehničke i financijske pomoći.

UN-ova agencija za migracije je rekla da je ove godine do 18. srpnja u Europu morem došla 51.782 migranta. Prošle godine je u tom razdoblju došlo 110.189 migranata, a 2016. 244.722. Ove je godine ukupno poginulo 1490 migranata, priopćila je agencija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara