LICEMJERJE Plagijatoru Barišiću zdušno pljeskali u Matici hrvatskoj

LICEMJERJE Plagijatoru Barišiću zdušno pljeskali u Matici hrvatskoj

Foto: Pixsell/Davor Visnjic

IZ UREDA predsjednika vlade, na adresu redakcije nam je pristiglo priopćenje o prisustvu premijera Plenkovića na svečanoj proslavi 175. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske.

Pa opisuju tako u priopćenju kako se premijer obratio uzvanicima, čestitajući rođendan najstarije hrvatske kulturne ustanove.

"Kada je 1842. godine, utemeljena kao Matica ilirska, cilj joj je bio izdavanje knjiga na hrvatskome jeziku, nužnih za promicanje preporodnih ideja i književnih tekstova", kaže Plenković.

Nemjerljivi utjecaj Matice Hrvatske

Onda je citirao prvog predsjednika Matice Hrvatske, grofa Janka Draškovića: "Najpoglavitija svrha društva našega jest: nauku i književstvo u našem narodnom jeziku rasprostranjivati i priliku mladeži našoj dati..."

Da sve bude jasno, predsjednik vlade je naglasio: "Utjecaj djelovanja Matice hrvatske na hrvatski narod je nemjerljiv, jer je svojim radom podržavala svijest i nadu o društvenoj, kulturnoj i političkoj slobodi u samostalnoj Hrvatskoj."

Kasnije nastavio cifrati o važnosti Matice hrvatske i o tome kako vlada prepoznaje njenu važnost i kako je i koliko financira. Sve bi to bilo u redu i korektno, da nije potpuno licemjerno.

Svečanosti proslave 175. obljetnice najstarije hrvatske kulturne ustanove je prisustvovao i Plenkovićev ministar, plagijator Pavo Barišić. Podsjećamo, Hrvatski sabor je jučer izglasao povjerenje ministru Barišiću, iako su izašle i nove optužbe na njegov račun. Ovaj put ga se optužuje da je autoplagirao vlastiti doktorat.

>>Plagijatoru Barišiću izglasano povjerenje, Mostovci su bili suzdržani


>>NOVA AFERA Barišić prijavljen u Njemačkoj, plagirao je i vlastiti doktorat?

Pljesak plagijatoru?


Kako neslužbeno saznajemo, ministru Barišiću su uzvanici na obljetnici najstarije kulturne ustanove pljeskali u pozdrav.

Da se poslužimo Plenkovićevim riječima; Zar je stvarno toliko nemjerljiv utjecaj Matice hrvatske, koja je svojim radom podržavala svijest i nadu o društvenoj, kulturnoj i političkoj slobodi, da na 175. oboljetnici aplaudiraju plagijatoru koji, kako se čini, nije u stanju napisati vlastiti doktorski rad?

I, zar je grof Janko Drašković, koji je smatrao da je "najpoglavitija svrha našeg društva rasprostranjivati nauku", zbilja očekivao da će za 175 godina zdušno aplaudirati plagijatoru, a premijer koji ga je usrdno branio, da će citirati njegove riječi?

Čime je zaslužio?


Na službenim stranicama Matice hrvatske, prva rečenica u opisu djelovanja Matice kaže:

"Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak."

Čime je Barišić doprinio promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak?

Čime je zaslužio da mu se aplaudira u najstarijoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara