Liječnica: Prizivu savjesti nema mjesta u medicini

Liječnica: Prizivu savjesti nema mjesta u medicini
Screenshot: HRT

LIJEČNICA Jasenka Grujić Koračin smatra da prizivu savjesti nema mjesta u medicini. Ona je s još nekoliko kolega pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti.

"Naš zakon koji je na snazi još iz 1978. godine je jako dobar zakon. On omogućuje prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće od začeća na zahtjev. Nakon toga u posebnim indikacijama. Međutim, tu se je ispriječio taj tzv. institut priziva savjesti. To je zapravo odbijanje vršenja standardnih postupaka u medicini", kazala je ginekologinja Grujić Koračin gostujući u emisiji RTL Direkt.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da je priziv savjesti osnovno demokratsko pravo.

Grujić Koračin je naglasila kako oni miješaju Deklaraciju o ljudskim pravima koja garantira slobodu savjesti, vjeroispovijesti, slobodu mišljenja...

"Ali to nije priziv savjesti. Priziv savjesti je prvi put spomenut u enciklici Evangelium Vitae kada je zapravo Crkva učinila upad u sekularni poredak, smatrajući da liječnici moraju spriječiti, kako je rečeno u enciklici, te zločine. Zločini su eutanazija i pobačaj, s mogućnošću da se liječnici pozovu na savjest", istaknula je.

 

"Potrebno je odvojiti Crkvu od države"

U društvu je prisutno dosta navoda da se žene maltretira i vrijeđa u bolnicama, pa i ispred bolnica.

"Čujem od pacijentica kakva imaju iskustva, od toga da prolaze pokraj ovih ljudi koji se mole gdje su one izložene dodatnom mučenju", rekla je doktorica i istaknula da bismo se prema svim ženama koje moraju učiniti prekid trudnoće iz raznih razloga morali odnositi s više empatije.

"A što se tiče religijskih razloga, svaka vjernica ima pravo roditi i petnaestero djece ako želi. Nema nikakve prisile ovdje, ali je potrebno u svakoj državi odvojiti Crkvu od države", kazala je Grujić Koračin.

Ona smatra da takvom institutu u medicini nema mjesta. On nije reguliran nijednim regionalnim ili međunarodnim zakonom o humanitarnim pravima. Postoji samo preporuka Vijeća Europe o mogućnosti iz 2010. godine da se priziv savjesti implementira u medicini. Ali je isto tako Vijeće Europe tada iskazalo zabrinutost da bi to moglo naštetiti ženskom zdravlju.

"Naša inicijativa, mi smo započeli s aktivnim radom 2015. godine. Iste godine smo mi na sve relevantne adrese poslali prijedloge za regulaciju priziva savjesti. Nismo dobili nikakve odgovore, problem je što je taj institut uveden u naše zakone, prema tome mi ga ne možemo ukinuti, mi ga samo možemo bolje regulirati te se samo možemo nadati da će ga ukinuti kao u nekim drugim državama", zaključila je Grujić Koračin.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara