Liječnice Lulić i Tomljenović žrtvene "ovce" utamničenja Mirjane Pukanić?

Liječnice Lulić i Tomljenović žrtvene "ovce"  utamničenja Mirjane Pukanić?

POVJERENSTVO za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) danas će odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka na temelju očitovanja dviju liječnica koje su, prema nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prekršile zakon u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić.

Liječnicama prijeti trajno oduzimanje licence

Za djelo koje im se stavlja na teret moguće kazne su: ukor, javni ukor, privremeno oduzimanje ili trajno oduzimanje licence.

Prema nalazu inspekcije, u "slučaju Pukanić" zakon su, navodno, prekršile liječnica obiteljske medicine  Jasna Lulić, koja je napisala uputnicu za hospitalizaciju, a da pacijenticu nije pregledala, te liječnica Hitne medicinske pomoći Dunja Tomljenović, jer je pacijentica hospitalizirana u bolnici Vrapče umjesto u najbližoj bolnici.

Najvažniji lik u cijeloj priči - psihijatar iz Vrapča koji je zadržao Mirjanu Pukanić, ispada sporedni glumac u igrokazu Milinovića i Hrvatske liječničke komore

Budući da je ministar Milinović (zbog toga što je Mirjana Pukanić prisilno zadržana u Vrapču osam dana, sve dok sud nije utvrdio da je njezino privođenje protuzakonito) zatražio odgovornost i dežurnog psihijatra, očekivao se stav liječničke komore i po tom pitanju. Zanimljivo je da Povjerenstvo HLK-a objavilo kako će prosuditi treba li i od psihijatra iz Vrapča zatražiti očitovanje, iako je najspornije bespravno i neutemeljeno držanje Mirjane Pukanić u Vrapču.

Prema informacijama kojima raspolaže Index.hr optuženim liječnicama nije dana ni prilika da se pred Povjerenstvom očituju o svojoj navodnoj krivici. Sasvim je izgledno da se na Povjerenstvo vrši neprimjeren pritisak jer je u svojim višekratnim nastupima sam ministar Milinović već unaprijed javno osudio spomenute liječnice, ali bez da je javnosti podastro potpune informacije. Iako ministar zdravstva Darko Milinović govori kako "ni sam neće biti izuzet od odgovornosti", ukoliko se pokaže da je odgovoran za prisilnu hospitalizaciju Mirjane Pukanić, čini se kako su pronađena dva Pedra.

Krivica za hospitalizaciju Mirjane Pukanić "spuštena" na najnižu razinu

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih Hrvatskoj liječničkoj komori ogorčenih javnim osuđivanjem dviju liječnica, koje se ne smiju obraćati javnosti dok traje postupak koji je proglašen tajnim, doznali smo neke detalje koji potvrđuju da krivca za nezakonite postupke treba tražiti negdje drugdje i na puno višoj razini od dviju spomenutih liječnica.

Liječnica izdaje uputnicu za pregled psihijatru, a psihijatar donosi odluku o hospitalizaciji na psihijatriji

Doktorica opće medicine Jasna Lulić je obiteljska liječnica Pukanićevih i redovito se čuje s Mirjanom Pukanić, koja je sama naziva po potrebi, pa ju je tako zvala višekratno u utorak, srijedu te i taj četvrtak, 3. ožujka. Nakon više poziva 3. ožujka u ordinaciju dr. Lulić su došle dvije djelatnice socijalne službe i sluškinja Pukanićevih da im na osnovu njene prosudbe stanja pacijentice i u skladu sa člankom 59. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama izda uputnicu za bolničko liječenje na psihijatriji. Iz navedenog je vidljivo da nije bilo riječi niti o određivanju bolnice, kao ni o prisilnom odvođenju, već o uputnici kojom se pacijent upućuje na pregled bolničkom psihijatru koji nakon toga mora procijeniti je li pacijent za zadržavanje u bolnici na daljnjem liječenju ili za to nema potrebe.

Pojednostavljeno rečeno: nakon izdavanja uputnice od strane liječnice, pacijent(ica) odlazi na hitni prijem i tamo dežurni psihijatar nakon pregleda odlučuje šalje li se osoba na hospitalizaciji (u ovom slučaju u psihijatrijsku bolnicu) ili kući.

Djelatnice socijalne službe i sluškinja Pukanićevih otišle s uputnicom koja "nije realizirana"

Doktorica Lulić je nazvala Hitnu pomoć jer nije mogla napustiti ordinaciju u kojoj su je čekali brojni pacijenti i otići osobno s pacijenticom u bolnicu. Na sugestiju socijalne službe je nazvala i policiju s kojom su razgovarale djelatnice socijalne službe koje su policiji i ostavile svoje brojeve za kontakt. Nakon toga dvije djelatnice socijalne službe i sluškinja Pukanićevih otišle su s uputnicom. Djelatnice službe za socijalnu skrb su nakon nekog vremena javile doktorici Lulić kako "neće biti ništa od uputnice", jer nisu uspjele odvesti Mirjanu na bolnički pregled i kako "uputnica nije realizirana te da njima završava radno vrijeme"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj navod je potvrdio i ministar zdravstva Milinović u izjavi za Dnevnik, navodeći ga kao "olakotnu okolnost" za liječnicu.

Dvije intervencije Hitne - jedna propala sa socijalnom službom i druga prisilna i Vrapče

U cijelom slučaju odvođenja Mirjane Pukanić u Vrapče, bile su dvije intervencije Hitne pomoći: jedna s predstavnicima socijalne službe, koja nije "urodila plodom" - hospitalizacijom Mirjane Pukanić i druga, kojom je završila prisilnom hospitalizacijom, kada je supruga Ive Pukanića uz primjenu sile odvezena u Psihijatrijsku bolnicu u Vrapču.

Po čijem nalogu je Mirjana Pukanić odvedena u Vrapče?

Ne zna se kako i po čijem nalogu je žena predsjednika NCL grupe odvedena u psihijatrijsku bolnicu, ali naš sugovornik, liječnik koji je želio ostati anoniman ovako objašnjava proceduru: "Procedura je možda dvojbena, ali je prilično uhodana ako znate kako funkcionira Hitna pomoć: kad se na primjer suprug napije i rastrojen razbija po stanu, kada je znači opasan po sebe i okolinu, supruga može pozivom Hitnoj službi tražiti da ga se odvede na triježnjenje. Zatim Hitna zove Policiju da - ukoliko pruža otpor - upotrebe sredstva vezivanja i odvedu ga u bolnicu".

Sada se naravno postavlja pitanje tko je zvao Hitnu na drugu intervenciju, nakon što prva nije bila realizirana i to nakon što je Mirjana Pukanić pozvala novinare.

Kakva je uloga ravnatelja Vrapča Jukića?

Predsjednik HHO-a Ivo Banac je na tiskovnoj koonferenciji nakon oslobođenja Mirjane Pukanić izjavio kako je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić pokušao iza njihovih leđa poslati Mirjanu Pukanić kući u pratnji njenog supruga Ive Pukanića. Banac je tada rekao kako ga je Jukić zavlačio odbijajući mu dozvoliti razgovor s njom, dok je Pukanić išetao iz bolnice sa svojom suprugom.

Podsjetimo, ministar zdravstva Milinović je već prije stao u obranu perjanice hrvatske psihijatrije: "Psihijatrijska bolnica u Vrapču nije protuzakonito postupila u slučaju Mirjane Pukanić i nema razloga za bilo čiju pa tako ni ostavku ravnatelja bolnice dr. Vlade Jukića", izjavio je prošli tjedan nakon posjeta Vrapču ministar zdravstva i socijalne skrbi.

Ministar je tada istakao da je inspekcija Ministarstva zdravstva ustanovila kako je osoblje u Vrapču postupilo u skladu s propisima. Milinović je tada rekao kako mu je "kao liječniku bilo mučno gledati privođenje Mirjane Pukanić", no da treba pustiti "institucijama", da se time bave.

Je li Mirjana Pukanić bila sputana "na ovaj" ili "na onaj" način?

Milinović je ipak odradio posao "institucija", jer je tada na pitanje kako komentira Bančev zahtjev da ravnatelj bolnice u Vrapču podnese ostavku izjavio da "ne zna na temelju čega Banac uopće to traži".

Ravnatelj bolnice u Vrapču dr. Vlado Jukić, je upitan je li i inače praksa da se pacijente u bolnicu dovodi vezane lisicama, odgovorio kako ima slučajeva da netko "sputan na ovaj ili onaj način dođe u bolnicu".

Zvonko Alač
Foto: Sven Gorjanc-Fabić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara