Liječnici bez granica: Deseci tisuća života ugroženi glađu u darfuru

ORGANIZACIJA Liječnici bez granica (MSF) upozorila je u ponedjeljak na katastrofalno stanje u zapadnosudanskoj pokrajini Darfour istaknuvši da u Darfouru tek treba očekivati najgore budući da su zbog manjka humanitarne pomoći glađu ugroženi deseci tisuća života.

"Nakon što su preživjeli pokolje provladinih snaga, prognani civili su i dalje žrtve žestokih napada i silovanja u zonama gdje su protjerani te su suočeni s užasnom nestašicom pomoći", navodi se u priopćenju ove organizacije.

Pokrajina Darfour u zapadnom Sudanu tražila je autonomiju i pravo samoodređivanja, zbog čega je središnja vlast u Khartoumu vojno intervenirala. Zbog oružanih sukoba između vladinih i pobunjeničkih snaga, te djelovanju različitih paravojnih frakcija i pljačkaških bandi desetine tisuća ljudi izbjeglo je iz svojih domova, a najveći dio ih se okuplja u izbjegličkom logoru Mornay na istoku pokrajine. Od izbijanja nasilja početkom 2003. godine u sukobima u Darfouru poginulo je najmanje 10 tisuća ljudi, a procjenjuje se da je oko milijun izbjeglica. U susjedni Čad je izbjeglo nešto više od 200 tisuća ljudi.

Prema MSF-u, "operacije pomoći su daleko ni izbliza ne pokrivaju ogromne potrebe i ne mogu osigurati preživljavanje desetaka tisuća izbjeglica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Danas svako peto dijete u izbjegličkom logoru Mornay pati od opasne izgladnjelosti", ističe MSF, dodajući da mjesečno u tom logoru od gladi umire 200 osoba.

"Snage koje su izvodile napade na sela kontroliraju okolicu logora i tako su zarobile prognane koji žive u stalnom strahu", ističe se u priopćenju MSF-a.

"Ako izađu van, muškarcima prijeti opasnost da budu ubijeni, dok žene mogu biti pretučene ili silovane ako su izvan logora", dodaje se u priopćenju.

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara