Liječnici i građani tvrde da Hebrang nema povjerenja u domaće zdravstvo

Liječnici i građani tvrde da Hebrang nema povjerenja u domaće zdravstvo

DOK VLADA tvrdi kako je Hebrang na operaciju prostate otišao u Austriju zato što se u Hrvatskoj laparoskopske operacije prostate ne izvode rutinski, zadarski urolog u posljednjih je godinu dana izveo 15 takvih operacija, a iste se izvode i u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Šef zadarske urologije dr. Klaudio Grdović komentirao je za Jutarnji list kako je “ministar otišao tamo gdje imaju više iskustva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Hebrang najavljivao kako će se operirati u inozemstvu kod nekog od svojih kolega, pod uvjetom da zahvat bude besplatan, Jutarnji je saznao kako profesor Bartsch koji je operirao Hebranga nije imao pojma da operira hrvatskog ministra zdravstva, koji će zahvat ipak platiti, ali iz svog džepa.

Hebrangov prijatelj, inače dopredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović komentirao je za Jutarnji kako Hebrang ima pravo od države tražiti povrat novca za operativne troškove, no on to neće učiniti jer je svjestan da će njegov odlazak izazvati polemike u Hrvatskoj. Inače, troškove operacije moguće je podmiriti samo u slučaju da određeni operativni zahvat nije moguće izvesti u Hrvatskoj, što tvrde i Vlada i Milinović, iako se, otkrio je Jutarnji, takvi zahvati obavljaju i u Hrvatskoj.

Komentari hrvatske javnosti na odlazak Hebranga u Austriju uglavnom su negativni. Hrvatski građani pitaju se kako bi sada oni trebali imati povjerenje u hrvatske liječnike. Isto mišljenje ima i jedan uvaženi hrvatski stručnjak iz područja urologije koji je za Jutarnji list izjavio kako “Hebrang odlaskom u Austriju jasno poručuje da nema povjerenja u vlastito zdravstvo.”

Hebrang bi bolnicu u Inssbrucku trebao napustiti za desetak dana, bude li sve u redu, i na posao bi se mogao vratiti već nakon Nove godine. Prema nepotvrđenim informacijama Jutarnjeg lista Hebrang je imao karcinom prostate, a rak je bio lokaliziran, nije se proširio na okolno tkivo, što je dobra preporuka za operaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara