LIJEČNICI PRONAŠLI VIRUS SARS-A U SUZAMA OBOLJELIH

SARS bi se mogao prenositi i suzama, a analiza uzoraka uzetih iz suznih kanalića mogla bi pomoći u ranom otkrivanju virusa, objavili su u nedjelju singapurski liječnici.

Dr. Seng Chee Loon iz Državne sveučilišne bolnice u Singapuru s kolegama je otkrio virus u uzorcima uzetima iz suznih kanalića 36 pacijenata za koje se lani sumnjalo da su zaraženi.

SARS, teški akutni respiratorni sindrom, veoma je zarazan i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u gotovo 30 zemalja zaraženo je više od osam tisuća ljudi, a gotovo osamsto ih je umrlo.

Bolest je prvi put zabilježena 2002. jugu Kine, epidemija je zaustavljena, ali stručnjaci za javno zdravstvo strahuju da bi se mogla ponoviti.

U singapurskoj studiji u troje od osmero pacijenata koji vjerojatno imaju SARS, virus je pronađen i u suzama. Svih je osmero novozaraženih, a kod jedne je osobe virus pronađen samo u suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prvi je put coronavirus SARS-a pronađen u suzama i to ima važne implikacije za oftalmologiju", kaže se u Loonovu tekstu za britanski medicinski časopis British Journal of Ophtalmology.

Prema tom izvješću, čini se da se virus može pronaći i izolirati u ranoj fazi infekcije, što bi moglo biti važno dijagnostičko pomagalo jer je analiza suza jednostavna.

No to znači i da bi se virus osim kapljičnim putem mogao prenositi i suzama, što bi mogla biti dodatna opasnost za zdravstvene radnike i javnost.

Znanstvenici su u suzama već pronašli virus herpesa i vodenih kozica, Epstein Barrov virus te virus hepatitisa C i B.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara