LIJEČNICI SVE BLIŽE IDENTIFICIRANJU VIRUSA SARS-A; NOVA ŽRTVA BOLESTI

Stručnjaci širom svijeta uspjeli su baciti novu svjetlost na identitet misterioznog virusa koji izaziva smrtonosnu upalu pluća, te su sve bliže razvoju dijagnostičkih metoda i liječenju te bolesti.

Zdravstveni djelatnici u Hong Kongu priopćili su u subotu da je još jedna osoba umrla, čime se ukupan broj žrtava teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) popeo na 11. Dužnosnici u Hong Kongu razmišljaju i o mogućnosti zatvaranja svih škola ili o izdavanju naredbe o nošenju maski za sve učenike.

Isto tako, turizam u Hong Kongu bilježi veliki pad, kako zbog ubojite bolesti tako i zbog rata u Iraku. "Nema sumnje da su rat u Zaljevu kao i svjetska kriza uzrokovana epidemijom atipične upale pluća pogodili turizam širom svijeta, pa tako i u Hong Kongu", rekla je turistička dužnosnica u Hong Kongu Eva Cheng na otvaranju konferencije o turizmu u petak.

Kabelska televizija u Hong Kongu u subotu je zabilježila da je profesor mikrobiologije na Sveučilištu u Hong Kongu identificirao virus te da će njegov pronalazak pomoći u razvoju lijeka i dijagnostičkih tehnika.

U međuvremenu, kanadski stručnjaci priopćili su da su kod šest žrtava u toj zemlji pronađeni dokazi o postojanju ljudskog oblika metapneumovirusa, koji čini obitelj virusa zvanih paramyxovirusi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je objavila da su njezini stručnjaci pronašli virus koji sliči paramyxovirusu po obliku i strukturi.

Liječnici u Hong Kongu, Tajvanu i u Njemačkoj ranije su identificirali virus, rekavši da pripada upravo toj skupini paramyxovirusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara