Liječnici uz pomoć izmeta smanjili razinu autizma kod djece za 40%

Liječnici uz pomoć izmeta smanjili razinu autizma kod djece za 40%
Foto: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju, promjena mikrobne okoline u crijevima djece s dijagnosticiranim autizmom mogla bi značajno smanjiti težinu njihovih poteškoća, piše Science Alert.

Studija o učincima fekalne transplantacije, odnosno transplantacija fekalne mikrobiote, kod djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma (ASD) pokazala je da kod mladih ispitanika nije primijećena samo bolja probava, već i trajnije poboljšanje u simptomima autizma koje se zadržalo i dvije godine nakon zahvata.

"U našem izvornom radu iz 2017. godine, izvijestili smo o povećanju raznolikosti mikrobiote u crijevima, zajedno s korisnim bakterijama, a nakon perioda od dvije godine uočili smo da je raznolikost još veća i da su se zadržali korisni mikrobi", rekao je biotehnolog Dae -Wook Kang sa sveučilišta Arizona State University.

Povezanost autizma i crijevnih oboljenja

Uz karakteristične oslabljene socijalne i komunikacijske vještine te smanjene motoričke kontrole, skoro polovina djece s ASD-om imala je i bolesti probavnog sustava.

"Mnoga autistična djeca imala su i gastrointestinalne tegobe, a neke studije, uključujući i našu, ukazale su na to da ta djeca imaju i teže simptome autizma“, rekla je biotehnologinja Rosa Krajmalnik-Brown.

No, da bi se ova metoda ozbiljno shvatila kao potencijalna terapija, trebalo je istražiti postojanje dugoročnih poboljšanja. Stoga su znanstvenici pomoću prilagođenog procesa transplantacije mikroflore crijeva nazvane mikrobiotska transfer terapija, napunili trbuhe 18 djece u dobi između 7 i 16 godina potpuno novim mikroorganizmima.

Terapija je, mada tek u početnim fazama kliničkih istraživanja na ljudima, pokazala obećavajuće rezultate. Djeci su se smanjili problemi probavnog sustava za 80%, ali su im se i značajno poboljšali rezultati na konvencionalnim testiranjima razine ASD-a. Ono što je posebno značajno jest da su im, nakon što je prošao period od dvije godine, rezultati na tim testiranjima bili još bolji, odnosno da se pokazalo kako im se sveukupna težina simptoma ASD-a smanjila za 47%.

Za mnoge gadljiva terapija

Mada fekalne terapije mnogima mogu izgledati gadljivo ili necivilizirano, treba imati na umu da se radi o procedurama s gotovo nikakvim nuspojavama koje na mnogim područjima daju pozitivne rezultate.

Ovo istraživanje ne ukazuje na to da mikroflora uzrokuje autizam. Spektar autističnih poremećaja složeno je stanje na koje utječe i okoliš i genetika. No, zašto ne iskoristiti priliku i olakšati život onima kojima je to potrebno, ako ih se već ne može (za sada) izliječiti u potpunosti?

Istraživanje "Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy on autism symptoms and gut microbiota" objavljeno je u časopisu Nature - Scientific Reports.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara