Liječnička komora osudila fizički napad na doktora u Zadru

Liječnička komora osudila fizički napad na doktora u Zadru
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA liječnička komora (HLK) danas je najoštrije osudila brutalno fizičko nasilje koje se 5. svibnja dogodilo u Zadru kada je mladi liječnik zadarske Hitne pomoći zadobio ozljede zbog kojih je otišao na bolovanje.

Udarao ga u glavu, bacio na pod i više puta udario. Pobjegao je

HLK od policije i drugih nadležnih institucija zahtijeva žurno otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je fizički napala kolegu liječnika, odnosno žurno postupanje po važećoj odredbi Kaznenoga zakona na način da se napad na zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, za što je predviđena i zatvorska kazna, navodi se u priopćenju HLK-a.  

Liječnik je napadnut u pekarnici u Zadru gdje se zajedno s kolegama zaustavio vozilom hitne pomoći na povratku s intervencije. Zasad nepoznati napadač zadao mu je više udaraca u glavu, bacio ga na pod i više puta udario. Policija provodi kriminalističko istraživanje i traga za počiniteljem, a kao povod napadu navodi se vozilo hitne pomoći parkirano ispred ulaza u pekarnicu.

Komora je nakon ovog događaja kontaktirala ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predraga Orlovića kojemu su ponuđene pomoć i podrška.

U priopćenju poručuju kako najoštrije osuđuju sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima.

"Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima, već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna", stoji u priopćenju.

Zbog sve učestalijih fizičkih napada na liječnike na njihovom radnom mjestu Komora će kao i do sada poduzimati sve što je u njezinoj moći kako bi se ne samo liječnicima nego i svim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima osigurali sigurniji uvjeti rada, ističe v.d. predsjednika HLK Krešimir Luetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara