Liječnički prosvjed "trajno odgodio" pogubljenje ubojice i silovatelja

ZAHVALJUJUĆI prosvjedu liječnika, Michael Morales 46-godišnji osuđeni ubojica i silovatelj, uspio je ishoditi ono što mu na svim sudskim instancama i kod kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera nije uspjelo - izbjeći pogubljenje.

Zatvor u St. Quentinu je objavio kako se pogubljenje "trajno odgađa", jer nisu uspjeli pronaći anesteziologe, odnosno liječnike, koji bi bili spremni sudjelovati u davanju smrtonosne injekcije osuđeniku. U Kaliforniji, kao i u većini američkih država, pogubljenja se vrše davanjem smrtonosnih injekcija, s time da se osuđenik prvo uspava, a tek potom pogubi.

9. federalni sud, nadležan za oblast, je u posljednji trenutak dao nalog kojim se zahtijeva da u pogubljenju sudjeluju "ovlašteni liječnički profesionalci", odnosno anesteziolozi, kako bi se izbjegla "svaka mogućnost da osuđenik trpi ikakve bolove" prilikom postupka. Nalog je donešen kao odgovor na žalbu Moralesovog odvjetničkog tima, koji je bio nastojao ishoditi odgodu pogubljenja navodeći kako pogubljenje zbog nanošenja boli osuđeniku krši američki Ustav.

Kalifornijska udruga anesteziologa je, pak, zabranila svojim članovima da sudjeluju u pogubljenjima, navodeći da je to u suprotnosti s liječničkom etikom.

Kalifornijsko tužiteljstvo je najavilo kako će sudski nalog kojima su tako onemogućena pogubljenja u njihovoj državi pokušati oboriti na višem sudu 2. svibnja.

No, bez obzira na ishod tog ročišta, Michael Morales ima razloga za veliki osmjeh na licu, s obzirom da je malo vjerojatno da će ga pogubiti. Naime, za pogubljenje je potreban nalog, a jedina osoba ovlaštena da ga izda je sudac Charles McGrath, koji je 1983. godine ubojicu i silovatelja osudio na smrt. Međutim, u međuvremenu je McGrath stao na stranu Moralesovog odvjetničkog tima - kojeg čini i bivši Clintonov progonitelj Kenneth Starr - te tvrdi da Morales ne zaslužuje smrt.

Na odluku o odgodi pogubljenja je reagirao i guverner Schwarzenegger, izjavivši kako osuđuje "uplitanje sudske vlasti u tehničke detalje pogubljenja" te kako i dalje stoji iza svoje odluke da Moralesu ne da pomilovanje.

O pravosuđu je još gore riječi imao Mack Winchell, otac 17-godišnje Terri Winchell zbog čijeg je ubojstva i silovanja Morales bio osuđen na smrt. "Što se mene tiče, cijeli sustav može ići k vragu", izjavio je šokirani otac.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara