Liječnik optužen za širenje AIDS-a među libijskom djecom: U zatvoru me silovao njemački ovčar

LIJEČNIK Ashraf Al-Hajuj, optužen da je namjerno zarazio AIDS-om 483 libijske djece, na saslušanju u Parizu iznio je niz zastrašujućih detalja o postupanju u libijskom zatvoru. U svom izlaganju pred francuskim sucima, ovaj liječnik Palestinac je rekao kako su ga u zatvoru mučili tako što su natjerali njemačkog ovčara da ga siluje, da su mu čupali nokte i mučili elektro-šokovima.

Ashraf Al-Hajuj je bio zatvoren osam godina u libijskom zatvoru zajedno s pet bugarskih medicinskih sestara i osuđen na smrtnu kaznu.

"Priznao sam da sam zarazio djecu u suradnji sa CIA-om i Mossadom jer su me mučili. Bio sam spreman sve priznati. To je bilo nakon epizode sa psom," rekao je Al-Hajuj na saslušanju u travnju pred sucima Pfilipee Jourdanom i Yves Madreom kako javlja France-Presse.

Doktor Al-Hajuj je ispričao da je uglavnom imao povez na očima dok su ga mučili, a većina mučenja se odigrala na početku zatočeništva. Rekao je da je vidio i mučenje medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitava međunarodna zajednica obrušila se na Libiju nakon osude doktora i pet medicinskih sestara na smrtnu kaznu. Nakon pregovora koje je predvodila bivša francuska Prva dama Cecilia Sarkozy, osuđenici su pušteni u srpnju 2007. 

Nakon puštanja, svi šestero su se vratili u Bugarsku, a palestinskom liječniku je data i bugarska putovnica kako bi osigurao svoju slobodu.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara