Lijepa priča nedjeljom: Mladi katolici pokrenuli najveću volontersku akciju u Hrvatskoj

Lijepa priča nedjeljom: Mladi katolici pokrenuli najveću volontersku akciju u Hrvatskoj

Foto: Facebook / 72 sata bez kompromisa

MLADI okupljeni oko Studentskih katoličkih centara iz Zagreba, Splita i Dubrovnika te Pastorala mladih Zadarske nadbiskupije i ove godine održat će akciju "72 sata bez kompromisa". Radi se o projektu tijekom kojeg će mladi volontirati u ekološkim, humanitarnim, zabavnim akcijama kako bi promicali solidarnost, zajedništvo i kreativnost.

Akcija se proširila iz Njemačke


Volonterski maraton "72 sata bez kompromisa" održava se od 12. do 15. listopada, a ovu godinu, uz Dubrovnik, Sinj, Split, Zadar i Zagreb, priključio se prvi put i Osijek.

Mariela Milošević, koordinatorica ove akcije za područje Splita, iz Studentskog katoličkog centra Split (SKAC_ST) za Index kaže da je u posljednje tri godine u projektu sudjelovalo oko tri tisuće volontera. Projekt je idejno začet u Njemačkoj, ali se proširio i na ostale zemlje."'72 sata bez kompromisa' međunarodni je volonterski projekt koji se u Hrvatskoj održava od 2014. godine. Projekt je pokrenut u Splitu od skupine mladih iz udruge SKAC_ST, preuzet od mladih iz susjedne nam BiH, a idejno je začet u Njemačkoj. 2015. su se pridružili Dubrovnik i Zagreb, a posljednji projekt održan je od 13. do 16. listopada 2016. kada su sudjelovali Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar i Sinj i to u organizaciji SKAC-a „Palma” Zagreb, SKAC-a Split, SKAC-a Dubrovnik i Pastorala mladih Zadarske nadbiskupije.

U posljednje tri godine u projektu je sudjelovalo oko 3000 volontera iz cijele Hrvatske. Projekt animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a provodi se u devet europskih zemalja. Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost ovoga projekta", kaže Mariela Milošević.

Projekt je namijenjen mladima od 16 do 30 godina, a u nazivu stoji "bez kompromisa" jer volonteri ne biraju što će raditi. Prijave se za sudjelovanje u akciji i naknadno doznaju koji zadatak će dobiti.

"Zašto bez kompromisa? Zato što volonteri do samog početka akcije ne znaju na kojoj će akciji biti, ni što će raditi, ali svejedno su spremni izdvojiti svoja 72 sata i dati ih na raspolaganje onima koji su najpotrebniji. Da ovaj projekt ima plodova, vidimo po broju gradova i volontera koji rastu iz godine u godinu i nadamo se da će se tako i nastaviti dok ne preplavimo cijelu Hrvatsku dobrim djelima. Od 12. do 15. listopada 2017. godine mladi će se uključiti svojim vremenom i radom za siromašne, potrebite i marginalizirane u različitim akcijama: ekološkim, socijalnim, kreativnim, fizičkim radom i prikupljanjem sredstava. Ovim velikim volonterskim projektom želja je preplaviti Hrvatsku dobrim djelima i pokazati solidarnost mladih naraštaja.

Očekuje se više od 2000 volontera

U tri dana volontiranja uključit će se više od 2000 mladih volontera koji će svoje vrijeme darovati na više od 250 akcija. Među zadatcima koji će biti povjereni volonterskim timovima su radionice za mlade, posjeti različitim društvenim skupinama, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, uređivanje parkova i okoliša oko škola, vrtića, prikupljanje sredstava za oboljele, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom, medijski projekti i radionice te druge aktivnosti. Također, Split drugu godinu za redom organizira Humanitarni koncert za Sigurnu kuću, na Rivi 14.10.2017. s početkom u 20:15 sati", kaže Mariela Milošević.Kao što smo već spomenuli, za sudjelovanje u akciji mogu se prijaviti svi stariji od 15 godina, a gornja granica je postavljena na 30 godina, iako organizatori neće imati ništa protiv i ako ste koju godinu stariji. Svi koji zatraže, mogu dobiti i potvrdu o volontiranju.

Prijaviti se mogu pojedinci, ali i grupe. Ako želite volontirati u grupi svojih prijatelja, možete se prijaviti kao grupa, od maksimalno 20 osoba, iako treba imati na umu da ćete se možda morati razdvojiti u manje skupine, ovisno o potrebama pojedinih zadataka.

U akciji mogu sudjelovati i razne udruge, i to na dva načina - da volonteri "72 sata bez kompromisa" pomognu u izvođenju nekog projekta udruge, ili da se volonteri udruge priključe akciji.

Prijave se vrše na stranici 72sata.hr, gdje možete odabrati grad, popuniti osobne podatke i tako se pridružiti najvećoj volonterskoj akciji u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara