Mladenki ISIS-ovog džihadista, tinejdžerici iz Njemačke, prijeti vješanje u Iraku

Mladenki ISIS-ovog džihadista, tinejdžerici iz Njemačke, prijeti vješanje u Iraku
Screenshot: LiveLeak
 
IRAČKI premijer Haider al-Abadi izjavio je kako 17-godišnjoj Lindi Wenzel iz Njemačke, optuženoj za pridruživanje ISIS-u, prijeti smrtna kazna.
 
Wenzel se s 15 godina preobratila na islam te pobjegla iz rodnog Pulsnitza u istočnoj Njemačkoj nakon što ju je preko interneta indoktrinirao regruter ISIS-a. U Irak je stigla uz pomoć krijumčara preko Turske, a tamo se udala za čečenskog pripadnika ISIS-a. Početkom kolovoza ove godine objavljena je snimka njezinog uhićenja.
 
Prijeti joj kazna vješanjem
 
"Sudbina Linde Wenzel sada je u rukama iračkog sudstva", izjavio je al-Abadi za Associated Press. Wenzel je trenutno u zatvoru u Bagdadu, gdje čeka suđenje na kojem bi joj mogla biti izrečena kazna vješanjem.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znate da prema nekim zakonima tinejdžeri mogu odgovarati za svoje postupke, osobito ako se radi o kriminalu te ako dođe do ubijanja nedužnih ljudi", rekao je irački premijer.
 
"Rekla mi je samo da želi svoj dom natrag"
 
Irak je izvršio najmanje 88 smrtnih kazni vješanjem tijekom prošle godine. Irački novinar Amir Musawi izjavio je da se susreo s tinejdžericom nakon njezinog uhićenja. Rekao je da je bila "iscrpljena i imala ozlijeđenu nogu".
 
Također je rekao kako smatra da nije shvatila ozbiljnost situacije u kojoj se našla: "Rekla mi je samo da želi svoj dom natrag, kao da je otišla na put koji joj se nije svidio."
 
Al-Abadi je dodao da su iračke snage pritvorile 1333 žena i djece tijekom ofenzive za oslobađanje Mosula. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara