PDV od 1. ožujka 25 posto? Iz poljoprivredne komore traže smanjenje PDV-a na hranu

Foto: Sandra Šimonović / Cropix

DRŽAVNI proračun bit će pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans možemo očekivati 1. srpnja. Kazao je to ministar financija Slavko Linić sudjelujući na skupu Kluba izvoznika.

Prema riječima Slavka Linić, novim proračunom Vlada želi održati kreditni rejting i osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita, prenosi HRT.

Kako je najavio, u siječnju će Vlada odlučiti koliko će porasti opća stopa PDV-a te uvesti više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugrožene kategorije građana. HRT doznaje kako se nova stopa PDV-a, najvjerojatnije od 25 posto, uvodi od 1. ožujka.

Nova vlada odmah će uvesti porez na dividendu i smanjiti parafiskalne namete, a porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti gotova do 1. srpnja.

Linić je najavio i obračun s nelikvidnošću uz pomoć zakona o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana. Pritom bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.

Država bi morala svoje obveze plaćati u roku 30 dana, a poduzetnicima bi se, ovisno o dogovoru s vladom, taj rok mogao produžiti na 60 dana, zaključio je.

 Iz poljoprivredne komore traže smanjenje PDV-a na hranu

S druge strane, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore zatražili su od Ministarstva poljoprivrede smanjenje PDV-a na hranu.

"Tražimo smanjenje stope PDV-a na hranu, da ona bude između 5 i 10 posto, i time bismo se prilagodili pravilima Europske unije. Kad se već ide intervenirati u Zakon o PDV-u radi povećanja i punjenja proračuna, mislim da je red da olakšamo našim građanima koji su najsiromašniji", kazao je to Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako su istaknuli iz Komore, neisplata poticaja od dvije i pol milijarde i naknada za štetu od elementarnih nepogoda dovela je ove godine poljoprivrednike i selo u vrlo tešku financijsku situaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara