Linić sa splitsko-dalmatinskim gospodarstvenicima

HRVATSKA će država u preostale tri godine tranzicijskog razdoblja prije ulaska u Europsku uniju pomoći turističkim i izvozničkim tvrtkama da što više ojačaju kako bi se i na taj način poboljšala izvozna bilanca i da bi taj bio hrvatskog gospodarstva spremno zakoračio na bespoštedno slobodno europsko tržište, kazao je potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić na susretu s gospodarstvenicima u splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori.

Drugi gospodarski subjekti, rekao je Linić, bit će prepušteni svojoj sposobnosti, no, država će im reformama svih sustava, od poreznog do zakonodavnog, pružiti mogućnost da djeluju u istim uvjetima kao njihovi europski konkurenti.

Ističući da su planirane investicije dvadesetak javnih poduzeća u ovoj godini predviđene u ukupnom iznosu od 19 milijardi kuna Linić istaknuo kako je stvoreno investicijsko tržište, poručivši splitsko-dalmatinskim gospodarstvenicima da je to i njihova prilika koju moraju iskoristiti.

"Često nas se proziva da nemamo osmišljenu gospodarsku politiku i da ne znamo kako restrukturirati gospodarstvo prije ulaska u EU, kazao je Linić te ustvrdio da se dokazujem suprotno.

Govoreći o procesima ulaska u EU Linić je upozorio da na tom tržištu više neće biti subvencija u brodogradnji, smanjit će se subvencije za poljoprivredu, a ukinut će se i poticaji za zapošljavanje. To možemo davati još tri godine, a nakon toga bit ćete prepušteni sebi i svojim sposobnostima. Šire nam se mogućnosti tržišta, ali mnogima će, ako se ne pripreme na vrijeme, to biti najveća prepreka, upozorio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se, da bi njezine tvrtke poslovale u istim uvjetima, morala odlučiti na povećanje cijena telekomunikacija i električne energije koja će još rasti kao i cijena drugih energenata što sve ulazi u vaše troškova, ali njih se mora sniziti na drugi način i na to treba znati naći pravi odgovor, poručio je Linić.

Najveći je problem, ocijenio je, bitka s našim mentalitetom, administrativnim barijerama koje stvaraju probleme pri dobivanju najobičnijih dokumenata. I to su stvari koje moramo u ovoj godini riješiti, poručio je potpredsjednik Vlade.

Što se tiče porezne politike, kaže Linić, teško da se može nešto promijeniti jer je ona već usklađena s poreznom politikom Europske unije. Mirovinski i zdravstveni fondovi već funkcioniraju kao i oni u Europi i uspješno se uklapaju u sve jače tržište kapitala. U Hrvatskoj je sve više prisutan razvoj i ulaganje, a uskoro će se na to tržište uključiti i strani fondovi kojima će naši, drži Linić, uspješno konkurirati.

(Hina) dstr ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara