Litva najstrože zabranila isticanje sovjetskih i nacističkih simbola

LITVANSKI parlament uveo je za isticanje nacističkih i sovjetskih simbola strože kazne od bilo koje države na Baltiku.

Odsad, u toj državi će prikazivanje slika vođa iz tog doba biti strogo kažnjavane, kao i drugih simbola poput bedževa sa srpom i čekićem ili, pak, svastikom. Kako prenosi BBC, izjednačavanje sovjetskih simbola s onim nacističkim će zasigurno izazvati bijes Rusa.

Novi zakon osim simbola, zabranjuje izvođenje nacističke i sovjetske himne, međutim nije poznato podrazumijeva li zabrana i novu rusku himnu u kojoj je glazba ostala ista, a samo se tekst promijenio. Litva je ovim činom postavila presedan i uvela najstrože zabrane na sovjetske simbole od ijedne od 15 zemalja, koliko ih je nastalo nakon raspada SSSR-a.

Kad je slične zabrane uvela i Estonija, Rusija je potez opisala kao "bogohulan" te kao njihov pokušaj da ponovno napišu povijest. Moskovska službena interpretacija povijesti jest ta da su Litvu, Latviju i Estoniju oni oslobodili od njemačke okupacije te da su te države tada dobrovoljno prešle u Sovjetski savez.

Međutim, tu verziju događaja tri države ne prihvaćaju, kao ni većina europskih zemalja. Oni drže da su Sovjeti ilegalno okupirali Baltičke zemlje kao rezultat dogovora između Molotova i Ribbentropa.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara