Ljajić: Babić, Hadžić i Adžić posljednji pod istragom ili optužnicom

MINISTAR za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je u utorak u Beogradu kako po informacijama beogradskih vlasti, nakon haške istrage protiv srpskih vođa Gorana Hadžića i Blagoja Adžića te optužnice protiv Milana Babića neće biti novih istraga i optuženih s teritorija SCG.

"Nakon te tri istrage, po našim informacijama, neće biti novih istraga i optuženih s teritorija SCG", kazao je Ljajić novinarima u Skupštini SCG.

U optužnici protiv bivšeg vođe kninskih Srba Milana Babića objavljenoj u utorak u Haagu, za razliku od optužnice protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za zločine u Hrvatskoj, navodi se manje osoba kao sudionika "zajedničkog zločinačkog pothvata" čiji je cilj, po objema optužnicama, bio etničko čišćenje okupiranih područja Hrvatske radi njihova uključenja u državu pod dominacijom Srba.

Krug osoba koje su sudjelovale u tom pothvatu u Babićevoj je optužnici sužen na Miloševića, te vođe pobune hrvatskih Srba i njihove pomagače iz Beograda Milana Martića, Gorana Hadžića, Jovicu Stanišića, Franka Simatovića, Vojislava Šešelja, Blagoja Adžića i generala Ratka Mladića.

U haškom pritvoru su uz Miloševića i Šešelj, Martić, Stanišić, Simatović, a Mladić je u bijegu, što ostavlja otvorenim sudbinu Hadžića i Adžića.

U Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku u krugu osoba koje se teretilo za "zajednički zločinački pothvat" bili su još i vodeći ljudi političkog života bivše Jugoslavije Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Tomislav Simović, Momir Bulatović i Aleksandar Vasiljević, no njih se u Babićevoj optužnici više ne spominje.

U haškom tužiteljstvu u utorak se nije mogla dobiti potvrda da ta skupina više nije pod istragom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara