Ljekarnička komora štiti profit, ne pacijente

HRVATSKOJ slijedi liberalizacija i deregulacija ljekarništva. Najkasnije do kraja godine pregovori s Europskom unijom uvjetovat će promjene strogo reguliranog tržišta. U praksi to znači veći broj ljekarni i jaču konkurenciju, što će osigurati kvalitetniju uslugu pacijentima. Hrvatska ljekarnička komora, pak, zastupa drukčije stajalište. Pod krinkom zaštite pacijenata, ona se trudi održati postojeći status quo i zaštititi zaradu nekolicine vlasnika koji imaju monopol na tržištu.

Priprema se puštanje u proceduru novog zakona o ljekarništvu. On je značajan zato što će, u skladu s usuglašavanjem hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU, morati utrti put liberalizaciji i deregulaciji tržišta, čime će naškoditi monopolističkom položaju koji ljekarne sad imaju i koji donosi znatan profit vlasnicima. Djelovanje HLJK priča drukčiju priču.

Ne liberalizacija, nego još jača regulacija

Konkretno, Mate Portolan, predsjednik HLJK, zalaže se ne za liberaliziranje i deregulaciju, nego za jače reguliranje tržišta. To namjerava uvesti u novi zakon.

"U Hrvatskoj se pripremaju novi zakoni. Komora u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi priprema prijedlog novog zakona o ljekarništvu, koji bi trebao jače regulirati tržište. Komora će se zalagati za to da ljekarništvo ne bude gospodarska nego zdravstvena djelatnost, za sprečavanje formiranja velikih ljekarničkih lanaca i jače uključivanje ljekarništva u zdravstveni sustav. ", rekao je Portolan za Index.

Između onoga što Portolan priča i stvarnosti postoji veliki jaz. Naime, upitno je kako bi dodatna regulacija pogodovala jačem uključivanju ljekarništva u zdravstveni sustav, kad je jasno da već ovakav sustav dovodi do brojnih neregularnosti. U Hrvatskoj danas postoje ljekarne čije se kršenje zakona previđa. Osim toga, zakonski propisane kazne su smiješne. Za najteži prekršaj, odsutnost magistra farmacije u ljekarni, može se očekivati kazna od 10 000 kuna, što je za jednu prosječnu ljekarnu smiješan iznos. Naravno, teoretski je moguće i zatvaranje ljekarne, ali cijela sila zakona i pravilnika zapravo omogućava izbjegavanje te kazne i rastezanje cijelog postupka u beskonačnost, delegiranjem odgovornosti između HLJK i MS i SS.

Osim toga, čak i u onim ljekarnama u kojima nema nepravilnosti ljekarnici su preopterećeni brojem pacijenata i jednostavno ne stignu kvalitetno odrađivati svoj posao. Do toga je doveo postojeći, strogo reguliran sustav. Portolan misli drukčije: "Ne bih se složio s time, jer brojke govore drukčije. Hrvatska je 91 imala 400 ljekarni i 1600 farmaceuta, a danas ima 980 ljekarni i 2500 tisuće farmaceuta, tako da dostupnost ljekarničke usluge nije manje nego prije, a ljekarnici su puno manje opterećeni.".

Naravno, ne radi svih 2500 ljekarnika u ljekarnama, nego su zaposleni kao trgovački putnici, u bolnicama, Plivi, Belupu, neki od njih su u mirovini, itd. Osim toga, od osamostaljenja na ovamo se u Hrvatskoj povećao i broj lijekova i tržište se otvorilo stranim lijekovima, a zajedno s time je proširen spektar ljekarničke djelatnosti. Besmisleno je očekivat da će ljekarnik koji dnevno obrađuje preko 200 recepata biti u stanju svoj posao obavljati po svim pravilima ljekarničke prakse. Ne zbog izostanka volje, nego zbog izostanka vremena.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki lanci kao glavni neprijatelj

No, Portolan glavni dio djelatnosti HLJK i ljekarničkog zakonodavstva ne vidi u jačanju provođenja kontrole nad zakonitim postupanjem ljekarni, nego u sprečavanju formiranja ljekarničkih lanaca. Ljekarnicima je, po njegovoj interpretaciji, glavni cilj pružanje zdravstvene zaštite, a vlasnicima lanaca profit. "Nesumnjivo je da vlasnici lanaca dobit ulažu u ljekarništvo, ali njima je primarni cilj u ljekarništvu ostvarivanje dobiti i tržišta za njihove proizvode, a ne zadovoljavanje interesa i briga za pacijentom, razvijanje zdravstvenog sustava i pružanje kvalitetne ljekarničke usluge", kaže Portolan.

Tu ponovno nailazi na probleme. Ostvarivanje dobiti nije loše samo po sebi, a formiranje lanaca na liberaliziranom i dereguliranom tržištu ne garantira udar na obične ljekarnike, nego na one ljekarne koje ne posluju dobro. Svaki korisnik ljekarničke usluge na liberaliziranom će tržištu koristiti onu ljekarnu u kojoj mu se pruža najbolja usluga. Hoće li to biti ljekarna iz lanca, ili mala obiteljska ljekarna, ovisi o kvaliteti pružene usluge. Ono što sadašnji sustav garantira je čisti monopol. Naime, diljem Hrvatske korisnici nemaju pošten odabir, budući da imaju limitiran broj ljekarna koje mogu posjetiti. Također, sadašnji pravilnici osigurali su to da u zemlji postoje ogromna područja na kojima uopće nema ljekarni. Korisnici u takvom sustavu mogu ili biti zadovoljni uslugom koju dobivaju, kakva god ona bila, ili moraju prevaliti dugačak put do sljedeće ljekarne. Naravno da će onda biti "zadovoljni" uslugom, budući da je ona praktički jedina za koju znaju i jedina koju mogu dobiti.

Sadašnji sustav potiče nezakonito poslovanje ljekarni

No, po Portolanu Hrvatska možda čak ima i "prevelik broj ljekarni s obzirom na vrijednost ljekarničke naknade HZZO-a, i razvoj je otišao o tom smjeru da  imamo male ljekarne s malim brojem ljudi i relativno malim prihodom što ograničava poslovnu sposobnost ljekarni.". Samo što problem nije u malim ljekarnama s relativno malim prihodima, problem je, kao što je pokazano, u ljekarnama koje nesmetano posluju suprotno zakonima.

Dosadašnja praksa pokazuje da jača regulacija tržišta, na koju se Portolan poziva kao na rješenje problema hrvatskog ljekarništva, ove probleme ne bi riješila, nego ih dodatno produbila. Sadašnji sustav, pod krinkom zaštite pacijenata od "profita velikih lanaca", svojim malim sankcijama, kao i izostankom adekvatne kontrole i kažnjavanja onih koji krše zakone, zapravo potiče nezakonito djelovanje.

To što HLJK rješenje vidi u ustrajanju na još jačoj regulaciji i još jačem zatvaranju tržišta, pokazuje da se ta institucija nipošto ne bavi zaštitom struke i pacijenata, nego upravo zaštitom vlasnika onih ljekarni koje profitiraju ovakvim stanjem, a sve na štetu korisnika - pacijenata.

Jovan Dragišić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara