Ljeto je gotovo? Stiže velika promjena, AccuWeather objavio kakva će biti jesen

Ljeto je gotovo? Stiže velika promjena, AccuWeather objavio kakva će biti jesen
Foto: AccuWeather, Robert Anic/PIXSELL

NAKON pretežno sunčane i u mnogim krajevima vruće subote, uz samo poneki poslijepodnevni pljusak - i u nedjelju će biti obilje sunca i iznadprosječne topline. Podjednako će biti i u većem dijelu sljedećeg tjedna, tijekom kojeg će ponovno ponegdje postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji vjerojatno će biti potkraj tjedna. Na Jadranu će nakon bure u nedjelju, manje osvježenje danju donositi vjetar s mora, javlja HRT.

Prva polovina sljedećeg tjedna u kopnenom području donosi i dalje pretežno sunčano i vruće vrijeme. Od utorka ponovno postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Prema kraju tjedna oblaka će vjerojatno biti sve više uz mogućnost za češću kišu i grmljavinu, te pad temperature.

Na Jadranu također pretežno sunčano i vruće, uz opasnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a povremeno umjerene naoblake može biti uglavnom od sredine sljedećeg tjedna, kada raste i vjerojatnost za lokalne pljuskove, većinom na sjevernom dijelu. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni vjetar.

Tijekom sljedećega vikenda povećava se vjerojatnost znatnije promjene vremena s čestom kišom, grmljavinom i padom temperature, pišu za HRT meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Što nas čeka na jesen?

Meteorološki servis AccuWeather objavio je i sezonsku prognozu za jesen, u kojoj najavljuju oluje u Hrvatskoj. Prije osvrta na prognozu za jesen, moramo priznati kako su sezonsku prognozu za ljeto poprilično dobro predvidjeli.

ACCUWEATHER OBJAVIO KAKVO ĆE BITI LJETO Evo gdje će biti jakih oluja, a gdje paklenih vrućina

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine, prenosi Istramet.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Rujan topliji, a onda oluje

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.

U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov osjetan pad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara