LJETO NE POPUŠTA? AccuWeather objavio prognozu za jesen na Balkanu

LJETO NE POPUŠTA? AccuWeather objavio prognozu za jesen na Balkanu

Foto: Accuweather, Grgo Jelavic/Pixsell

AMERIČKA privatna meteorološka kompanija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece rujan, listopad i studeni.

Crometeo prenosi najvažnije naglaske te prognoze koju potpisuje meteorolog Eric Leister.

Rujan na Balkanu iznadprosječno topao

Što se tiče naših krajeva, glavni naglasak iz prognoze je prekid suše u listopadu i studenom. Suša koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe trebala bi se, prema sezonskoj prognozi, nastaviti i u ranu jesen, odnosno u rujnu, kada se i dalje očekuju iznadprosječne temperature i malo kiše.

Listopad i studeni donose kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti. To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnog mraza i ljetnih toplinskih valova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suša

Međutim, jug Italije i Grčku očekuje nastavak toplog vremena i sušnih uvjeta. I Španjolsku i Portugal očekuje nastavak sušnih uvjeta tijekom jeseni. Tako će i dalje ostati povećana opasnost od šumskih požara koji su u tim krajevima već harali ovog ljeta.

Zapadne i središnje krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Njemačke do Poljske nakon kišovitog ljeta očekuje razdoblje stabilnijeg i sušnijeg vremena na početku jeseni. Za veći dio rujna prognoziraju se temperature iznad prosjeka. Potom se u listopadu očekuje kišovitije vrijeme. Studeni bi tim krajevima trebao donijeti količine oborina oko prosjeka ili malo ispod njega.

U studenom znatno hladnije

I područje Velike Britanije i Irske može očekivati topliji i sušniji rujan. Potom se prema kraju listopada i u studenom očekuje više oluja.  Očekuje se i utjecaj najmanje jednog ili više bivših tropskih sustava s Atlantika.

I područje istočne Europe (Baltičke države i Ukrajina) mogu očekivati toplije i sušnije vrijeme tijekom rujna i listopada. Potom se u studenom očekuje znatno hladnije vrijeme, uz pojavu prvih snježnih oluja (Ukrajina, Bjelorusija).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara