Ljubičić novi ministar zdravstva, Grabar-Kitarović nasljednica Miomira Žužula

PREDSJEDNIŠTVO Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odlučilo je danas da će Hrvatskom saboru predložiti da za novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo imenuje dosadašnjeg člana Uprave "Podravke" Damira Polančeca, za novog ministra zdravstva dosadašnjeg pomoćnika ministra Nevena Ljubičića, te da se resori vanjske politike i europskih integracija spoje u jedno ministarstvo.

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da će na čelu novoga ministarstva biti sadašnja ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, izvijestio je na konferenciji za novinare u stanci sjednice Predsjedništva predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader.

Naglasio je kako razdvajanjem dužnosti potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i ministra zdravstva, koje je do sada obnašao Andrija Hebrang, HDZ i Vlada jasno daju do znanja da, uz vanjskopolitičke prioritete, žele posebno ojačati gospodarstvo.

Hebrangu, koji je ostavku na dužnosti u Vladi podnio iz zdravstvenih razloga, Sanader je zahvalio na "sjajnom djelovanju i energiji koju je pokazao u ovih 14 mjeseci Vlade". Andrija Hebrang svoju će političku karijeru nastaviti kao zastupnik u hrvatskom Saboru.

Pojašnjavajući odluku o spajanju ministarstava europskih integracija i vanjskih poslova, premijer je kazao kako Vlada želi koordinaciju svih vanjskopolitičkih aktivnosti, te da ta dva resora djeluju zajednički, "bez dupliciranja poslova i prirodnog rivalstva dvaju ministarstava, koji se ponekad javljaju".

Naglasio je i da je to spajanje na tragu politike smanjenja broja ministarstava, koju je HDZ-ova vlada provodila od samog početka.

Sanader je izvijestio i da su vodstva Europske komisije i Europske pučke stranke najavu spajanja dvaju resora pozdravila kao dobar signal da Hrvatska želi biti ravnopravna članica EU.

Zamoljen da komentira neslužbenu informaciju da bi visoko državno izaslanstvo ovih dana trebalo posjetiti Haški sud, Sanader je kazao kako je Vlada u neprestanom kontaktu s tom institucijom, koja je, kaže, jedan od bitnih čimbenika koji će odlučiti o početku pregovora s EU.

Na pitanje je li istina da se Hrvatska sprema povući tužbu za agresiju protiv Srbije i Crne Gore, o čemu su govorili neki izvori iz saborske oporbe, Sanader je odgovorio kako Vlada zasad ne razmišlja o tome.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks novinarima je nakon konferencije kazao kako bi izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, kojima će se spojiti ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Sabor trebao raspraviti u srijedu ujutro, a o njima će zastupnici glasovati već u srijedu poslijepodne.

Imenovanje novih ministara planira se pak za četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara